Natt til torsdag ble litt utenom det vanlige på Tautra. I tolvtida fikk omsorgsboligene besøk av en fremmed mann.

Løper inn altandør

Utenfor møter nattevakten noen jenter fra et nærliggende hus som også har vært i kontakt med mannen. Sammen med dem følger nattevakten etter mannen, og da går vedkommende inn i en annen leilighet på Tautra.

– Jeg hører at jentene sier at han springer inn ei altandør til en beboer. Jeg løp inn, og forsto at denne personen ikke tok beskjeden om at han måtte forlate stedet. Jeg setter ham fysisk ned på stua vår, og spør om jeg må ringe politiet, eller om han vil dra, men han er helt borte. Jeg forstår at jeg må ringe politiet.

Nattevakten har vært i kontakt med rusede folk før, og kjenner til at de kan være uforutsigbare, og ringer politiets operasjonssentral i Bodø.

– Jeg forklarer dem at det er en tydelig påvirket person nesten uten klær på Tautra, og forteller at jeg har forsøkt å få ham til å dra, og at de må sende en patrulje for å få ham bortvist. Jeg sier at jeg ikke kan ha ham her, fordi jeg har ansvar for mange sårbare mennesker. De sier at det ikke er noen patrulje tilgjengelig, og at de ikke hadde tid til å snakke fordi de var i en annen telefonsamtale. De sa ikke at de kom til å ringe meg opp, så jeg spurte om de kom til å gjøre det. De spurte om jeg ville det, og det sa jeg at jeg selvfølgelig ville. Jeg trengte jo hjelp. Da sa de at de skulle ringe tilbake.

– Snakket det vekk

Men det gjorde de ifølge ham ikke.

– De ringte meg ikke opp. Jeg ringte tilbake etter tre kvarter. Det virket som om de ikke skulle ringe meg opp. Jeg måtte spørre om de skulle ringe meg opp. De bare bortpratet det. Jeg husker ikke helt hva de sa. Men de bare snakket det vekk. Jeg spurte dem om det ikke er slik at om man ringer politiet i Brønnøysund, så får man hjelp. Personen kunne komme tilbake, jeg spurte om de ikke kunne rykke ut. Da sa de at det var fem kloke hoder på operasjonssentralen, og at de sammen hadde funnet ut at det ikke var noe behov for å rykke ut. Jeg tror jeg sa noe slikt som har dere patruljer på natta i Brønnøysund i det hele tatt? De må jo kunne komme. Jeg sa rett ut at jeg ringte fra et bofellesskap for fysisk og psykisk utviklingshemmede, at jeg hadde en delvis naken og tydelig påvirket person som gikk i boligene. Rykker dere ikke ut til sånt? spurte jeg. Da sa de at de ikke kunne diskutere politiets taktiske avgjørelser, forteller nattevakten.

Han opplevde politimannen han snakket med som «hoven», og la på.

– Kunne falt i sjøen

Nattevakten fikk til slutt mannen ut, men da begynte han å gå mellom andre kommunale omsorgsboliger Tautra ikke har ansvar for, men der det bor sårbare mennesker som for eksempel bruker rullestol. Han ringte en kollega, som kom til Tautra.

– Han kom sammen med dama si, og mens hun passet på beboerne fulgte vi med på ham. På dette tidspunktet gikk han langs Masterberggata, blant annet på kaia. Han kunne falt i sjøen, og skadet seg selv eller andre.

Han var ikke redd.

– Men jeg har vært borti rusede folk før, og jeg visste at situasjonen kunne blitt farligere. Jeg var alltid beredt på at det kunne skje ting. Man har ansvaret for mange mennesker der, og har ikke tid til å være redd. Du må tenke klart, sier han til BA.

Jentene nattevakten viser til har tatt kontakt med BA, og fortalt om foranledningen til at mannen gikk inn på Tautra. Rundt klokken 23 onsdag kveld kom mannen til hagen der de var, og først prøvde å gå inn i utestua til huset.

– Han oppførte seg så rart. Vi forsto ganske fort at han var «borte» og hadde dopet seg. Han prøvde å gå inn i garasjen min. Der sa jeg at han ikke kunne være, sier en av jentene til BA.

Ringte flere ganger

Jentene forteller at de ringte politiet flere ganger. Den første samtalen var klokken 23.33 og den siste 00.20, forteller en av jentene og viser samtaleloggen på mobilen.

Først ringte hun 112, men da det ikke var en nødssituasjon ringte operasjonssentralen tilbake.

– Vi fortalte at en tydelig ruset mann uten sko kom inn i hagen der vi satt. Han prøvde først å komme seg inn i rommet over garasjen her, og at han nå var på vei til omsorgsboligene på Tautra. Vi måtte forklare hva det var og politiet ba meg beskrive mannen. Vi spurte også hva han het. Politiet sjekket navnet han ga og sa at han ikke hadde rulleblad. Men det viste seg senere at han hadde oppgitt falskt navn, sier en annen av jentene.

Jentene forteller videre at de fulgte etter mannen som fortsatte fra omsorgsboligene.

– Vi snakket med politiet mens vi fulgte etter og fortalte hva mannen gjorde. Da han gikk ned på kaia og om bord i en fiskebåt var det bare så vidt han kom seg i land. Hadde han falt mellom kaia og båten kunne det gått skikkelig galt. Han prøvde også å komme seg inn i terrasseleilighetene på andre siden av Masterberggata.

Ambulanse hentet mannen

En av venninnene ringte også operasjonssentralen underveis.

– Da jeg spurte om det var vårt ansvar å passe på, fikk jeg til svar at vi kunne bestille taxi til ham.

Til slutt kom det en ambulanse og hentet mannen, men ikke før han hadde forsøkt å gå inn i et hus via en garasje oppe på Høgåsen.

Mektig irritert

– Var du redd? spør BA en av jentene.

– Ja. Jeg visste jo ikke helt hva han var i stand til. Men jeg ble nok mer frustrert over at det ikke kom noen og hjalp oss. Jeg blir egentlig ganske forbannet. Det er kanskje et nytt opplegg nå, men det nye skulle jo gjøre at politiet kommer nærmere folket. Og når venninna mi opplever at hun hører latter i bakgrunnen og at de ikke vil hjelpe oss, var det like før vi kjeftet på ham. Da blir man mektig irritert. Egentlig kunne vi nesten ha kjørt bort til en av dem som hadde vakt og hentet dem, og spurt hei, kan du komme, vi trenger hjelp?

Samtidig er jenta svært tydelig på at hennes kritikk er rettet mot politiets operasjonssentral i Bodø.

– Jeg syns og det er viktig å påpeke at det ikke er politiet i Brønnøysund vi kritiserer, siden de ikke fikk beskjed. Jeg mener de bør ta avgjørelsen om de skal rykke ut, ikke de i Bodø. Jeg tror ikke de som var på vakt hadde så mye å gjøre, det var natt til en torsdag. De sa ikke at de var opptatt, bare at de hadde vakt for utrykning, sier jenta.

På spørsmål om det var ressurser tilgjengelig i Brønnøysund natt til torsdag svarer fungerende lensmann Jan Solbakk:

– Ja.

Politiinspektør Arne Hammer, her fotografert i operasjonssentralen i Bodø mandag. Foto: Politiet

Berømmer nattevakten

Fungerende rådmann i Brønnøy kommune, Arnt Ståle Sæthre, forteller at kommunen har kontaktet politiet om saken.

– Kommunen har kontaktet politiet om denne episoden i ettertid. Vi ønsker en dialog med politiet, slik at vi får høre hva som grunnlaget for deres vurderinger, og hvorfor de kom til beslutningen om å ikke rykke ut, sier han til BA.

Han ønsker ikke å rette noen kritikk mot politiet, og viser til at kommunen er i dialog med dem.

– Du referer til en hendelse som åpenbart er uheldig. Det kan oppleves forskjellig av ulike personer. Vi vil ha en dialog med politiet om dette. Vi kjenner ikke til detaljene i hvordan politiet har handlet, sier han.

Fungerende rådmann legger til at han berømmer nattevakten for hans handlemåte.

– Han opptrådte på en god måte i en stressende situasjon, og ivaretok beboernes sikkerhet på en fremragende måte, sier Sæthre til BA.

Ville ikke rykke ut

I 2016 opplevde en nattevakt på Tautra en lignende episode, forteller Jan Frode Hestås, som var leder for institusjonen på det tidspunktet. Foto: Simon Aldra

Det er ikke første gang boligene på Tautra opplever en inntrenger. I januar 2016 var Jan Frode Hestås leder på institusjonen. Det han forteller til BA minner mye om episoden forrige uke, også i kontakten med politiet.

– Nattevakten opplevde at en beruset mann i 30-årene som kledde av seg, og gikk og la seg på et avlastingsrom. Hun som var på vakt ba ham om å gå, men det ville han ikke.

Nattevakten ringte også da til politiets operasjonssentral, som på dette tidspunktet var i Mosjøen.

– De fortalte henne at de skulle ringe tilbake, men det gjorde de ikke. Så da ringte hun tilbake til dem. De sa at hun bare skulle prøve å vekke ham, han var sikkert ikke farlig, sier en oppgitt Hestås.

Han forteller at det ikke var noen på rommet da dette skjedde.

– Heldigvis, legger han til.

Viste mannen bort selv

– Det pleide å være en beboer der, og det kunne blitt veldig skremmende, mener han.

Mannen ble der til dagvakten kom klokken åtte dagen etter. Da ringte de til Hestås, som kom, og fikk vist ut mannen.

– Jeg kom og fikk liv i ham. Jeg kjente til ham, og kjørte ham hjem. Jeg har snakket med ham i ettertid, og han beklaget det han gjorde.

Kontaktet lokalt politi

Der og da reagerte Hestås kraftig på det som skjedde.

– Jeg snakket med lensmannskontoret etterpå. Jeg gjorde det klart at jeg ville ha nulltoleranse for slikt, blant annet fordi vi hadde en svært sårbar brukergruppe som kunne oppleve slikt som svært traumatisk. De er helt forsvarsløse, sier han.

Ifølge ham skal de lokale politifolkene ha delt hans bekymring.

– De sa at om de hadde fått melding, så hadde de rykket ut. Jeg skylder ikke på det lokale politiet, men jeg var veldig skuffet over operasjonssentralen, sier han.

Fungerende lensmann i Brønnøy og Vevelstad, Jan Solbakk, kan ikke huske dette.

– Ukjent, svarer han i en e-post til BA.

Brønnøysunds Avis kjenner identiteten til nattevakten og jentene som tok kontakt med avisen om saken. Kildene ønsker å være anonyme av hensyn til sakens natur.