Der tar han opp flere spørsmål, blant annet at det reelle tallet for polititjenestemenn på Sør-Helgeland er én per 1000 innbyggere. Myndighetenes mål er to per 1000 innbyggere, og ifølge Politiforum er tallet for Nordland politidistrikt 1,66 politfolk per 1000 innbyggere.

Lensmannen skuffet

Lensmann Roger Stangnes henviser spørsmål om bemanning og budsjett til sin sjef, leder for Geografisk driftsenhet (GDE) Helgeland, Lisbet Aarvik, men sier følgende:

– Jeg er skuffet over de valgene som er gjort. Det blir utfordrende å utføre de oppgavene vi er pålagt med disse forutsetningene. Jeg synes også at det er trist med usikkerheten som nå henger ved arbeidsplassene til våre sivilt ansatte, sier Stangnes til BAnett.

BAnett tar derfor opp Stangnes og Olsens uttalelser med GDE-leder Lisbeth Aarvik.

– Ifølge Espen Olsen er det én polititjenestemann per tusen innbyggere på Sør-Helgeland, er det godt nok?

– Det kommer an på hvordan man teller og vurderer, dette med én per tusen. Sør-Helgeland er en del av Geografisk driftsenhet (GDE) Helgeland, som har et helt annet tall. Om man vil dra frem enkelte geografiske områder gir det et bilde som for meg som GDE-leder ikke gir et helt godt bilde, sier Aarvik.

1,5 per 1000 på Helgeland

Hun sier at det er funksjoner og ressurser som dekker hele politidistriktet som da ikke er talt med i det nummeret, som også Sør-Helgeland lensmannsdistrikt har tilgang til.

– Jeg går ikke inn på det konkrete antallet politifolk de enkelte geografiske områdene, men for Helgeland som driftsenhet, er vi 1,5 polititjenestemann per tusen innbyggere. Med tallet for Nordland regner man med alle fellesfunksjonene som har politikode på ansatte. Vi har en ganske god ressurssituasjon i Nordland sett under ett, sier hun.

Som eksempler nevner hun funksjoner og enheter plassert i Mosjøen, blant annet beredskapsplanleggere, samt hunderessurser og instruktører. Disse skal jobbe i hele GDE Helgeland, også på Sør-Helgeland.

– Vanskelig å kommentere

– Olsen sier at man nå blir færre personer som skal dele flere oppgaver. Han sier også at dette vil føre til lengre saksbehandlingstid, mindre tilgjengelighet, færre møteplasser, og gjøre det vanskeligere å komme i kontakt med politiet. Er dette riktig?

– Det er påstander det er vanskelig å kommentere. Vi vet ikke resultatet før det har fått virket en stund. Vi kommer nok til å jobbe for å unngå at det han ser for seg skal skje.

Sør-Helgeland ikke isolert fra resten

– Har man etablert store staber med mange ledere, og mellomledere, med støttespillere, og har dette, som Olsen mener, ført til at pengene er brukt opp, og at det ikke er noe igjen til operativt politiarbeid?

– For å si det sånn, det jeg tenker nå jeg hører sånt, er at vi har stått i, og fortsatt står i en reform som innebærer store endringer. Store endringer i organisasjoner fører til en del meninger og synspunkt som kommer til uttrykk. Folk kan bli frustrert, men å dra fram oppbyggingen av ressurssenter i Nordland politidistrikt som et eksempel på at det blir så mye dårligere ute, den ser jeg ikke helt. Jeg tror ikke det gir en dårligere løsning lokalt, mener Aarvik,

– Men vi står midt oppi det. Det som er viktig å huske på er at dette er ressurser som skal komme hele distriktet til gode, Sør-Helgeland er ikke et isolert kontor som er løsrevet fra resten av Helgeland og Nordland, de er en del av et distrikt, poengterer hun.

Ingen avgjørelser om sivile

– Hva tenker du om det lensmann Roger Stangnes sier om situasjonen?

– Når det gjelder de sivile kan jeg si at personalløpet knyttet til de sivile stillingene bare så vidt er startet. Det skal skje en del prosesser før vi vet hvordan den kabalen skal bli seende ut. Vi står i endringer, jeg aner at det er uenigheter og frustrasjon knyttet til en del beslutninger, men vi er ikke ferdige, og resultatene er ikke gitt

– Det er altså ikke noen automatikk i kutt av sivile stillinger på Sør-Helgeland?

– Jeg vil ikke forskuttere hvordan dette blir seende ut. Det blir endringer i forhold til den sivile strukturen, men på hvilken måte kan ikke jeg si nå.

– Endringer gir frustrasjon

– Stanges sier han er skuffet?

– Endringer i organisasjoner fører gjerne til frustrasjon i organisasjonene. Som GDE-leder er min jobb å legge til grunn de ressursene som er gitt, og holde de mål som er satt til enhver tid, og det skal jeg gjøre.

– Helgeland er godt bemannet

– Er du fornøyd med din ressurssituasjon?

– Jeg konstaterer at GDE Helgeland er en relativt godt bemannet driftsenhet, man kan alltid ønske seg mer ressurser, alle ønsker seg jo mer, men jeg syns det er viktig å forstå at også Helgeland er del av et politidistrikt som skal løse mange oppgaver som et stort politidistrikt sammen. Vi tar oppgavene på alvor og legger til grunn at vi skal bruke ressursene på en så god måte som mulig.

Aarvik henviser konkrete spørsmål om bemanning ved de forskjellige tjenesteenhetene og tjenestestedene til politimester Tone Vangen.

Vangen har fredag ettermiddag ikke besvart BAnetts henvendelse i saken.