BAnett har tidligere omtalt Tomas Sund, Lasse Haug Sandnes og Frode Bakken som startet SBS Teknikk AS i Brønnøysund i mai i fjor. De fikken idé.

– Vi startet opp med fjernstyrt undervannsfarkost, men man må jo ha stort marked for å ha det. Vi fikk noen småoppdrag i regionen, men det vi fant ut etter hvert var at det var stor etterspørsel etter bedre og mer energieffektive løsninger for lys i oppdrettsnæringa, sa Tomas Sund da BAnett sist omtalte SBS Teknikk.

Solgt mer enn 100 eksemplarer

Resultatet ble en LED-lampe på 600 watt som kan senkes under vann og ned i en merde. Lampen er produsert i Kina, og har fått navnet «Poseidon D600».

Nå melder NorseAqua fra Bindal, som forhandler lampen, at det er solgt mer enn 100 eksemplarer av lampen til oppdrettere langs hele norskekysten.

– Responsen har faktisk overgått de høye forventningene vi har hatt til produktet. Interessen har vært stor gjennom hele høsten, men vi kan fortsatt levere lys på kort varsel, sier Lars Berg-Hansen, daglig leder for NorseAqua i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet

Havgudens lommelykt NorseAqua-sjef Lars Berg-Hansen viser fram et eksemplar av LED-undervannslykten Poseidon D600. Foto: Kjell Eivind Grande

Samarbeider med næringen

Lys har tradisjonelt blitt brukt for å motvirke kjønnsmodning. I senere tid har målrettet lysbruk også vist en positiv effekt på vekst, spesielt i kaldere perioder. I tillegg til økt tilvekst kan teknologien også bidra til redusert lusepåslag ved å styre laksen unna det verste lusebeltet.

– I vinterhalvåret er det stummende mørkt store deler av døgnet. Plasseringen av diodene på Poseidon-konseptet er plassert slik at lyset spres i nærmest hele vannsøylen, forklarer Berg-Hansen.

– Det er en åpen innovasjonsprosess som foregår ute på ringen, i dialog med de som utfører daglig og praktisk røkting av fisk. De kan oppdrett, ser hvordan fisken oppfører seg og kjenner godt til tekniske og praktiske utfordringer på anlegget. NorseAqua-metoden gir produkter som løser reelle utfordringer, oppfyller tekniske krav og brukernes krav til funksjonalitet i det daglige arbeidet, sier Berg-Hansen.

Gir NorseAqua flere bein å stå på

NorseAqua ble etablert av Berg-Hansen på tampen av 2014. I sitt første fulle driftsår omsatte bedriften for i overkant av 16 millioner kroner, med et overskudd på 3,6 millioner, og i 2016 ser omsetningen ut til å passere 24 millioner kroner, og ifølge Berg-Hansen med et solid overskudd.

– Poseidon gir oss flere bein å stå på, og etterspørselen etter produktet har definitivt bidratt til veksten i selskapet. Overskuddet skal i all hovedsak reinvesteres i selskapet ved at vi styrker vår kunnskap og kapasitet for innovasjon og leveranse av nye og bærekraftige løsninger til havbruksbransjen, sier Berg-Hansen.