Dance With A Stranger-gitaristen og låtskriveren leverte så til de grader i det nye "Tett på"-konseptet i Frimurerlogen i Lenningsveien fredag kveld.

Komplett entertainer

De 34 publikummerne fikk både musikk og stand up fra øverste hylle. Frode Alnæs er en komplett entertainer som simpelthen elsker å spille, synge for, og jåsse med, publikum.

- Velkommen hit. Jeg var på Ramtindkonferansen i går og har hatt to flotte dager her i vakre Brønnøysund. Veldig hyggelig å være her. Jeg er altså Frode Alnæs, også kjent som Norges største roll-on, innledet han. Og vips, så var stemnigen satt.

Konserten ble åpnet med den vakre instrumentallåten "Vitae Lux".

- Jeg skrev den da jeg var 17 år, men da hadde den et helt annet navn. Det kom jeg til å tenke på da jeg så på TV at den ble spilt for den engelske dronningen og prins Charles. Vitae lux betyr livets lys på latin. Muttern lurte på hvorfor jeg lo, og da måtte jeg fortelle henne at jeg opprinnelig kalte den "Gutten dreit i vaffeljernet". Det første låtene fikk bare sånne rare navn. Et annet eksempel er "Frøken detektiv i Nidaroskondomen."

Rommet som ble brukt er en stor stue med sofagrupper, og en bar i ene enden. Konseptet er ment å gi publikum en opplevelse av at artisten spiller i din egen stue og passer Alnæs perfekt. Det synes ikke å spille noen rolle om han spiller for noen titalls sjeler som i kveld, eller en utsolgt Roots-gig med DWAS.

En fantastisk tilstedeværelse gjør at man føler at han for alt i hele verden ikke kunne tenke seg å være noe annet sted enn akkurat her med oss i kveld. Han bad publikum med på allsang, og brukte den aller mest feststemte delen som strenger å spille på.

- Takk til kommentator Jon Herwig Carlsen, var kvitteringen på et forsøksvis vittig innspill, til latterbrøl fra salen, inkludert avsender. Og dialogen med den nydøpte fortsatte med jevne mellomrom.

Hoppet etter "Elg"

Alnæs var andremann i det nye konseptet og etterfulgte sin bandkollega Øyvind Elgenes.

- "Elgen" var her for noen uker siden. Han kunne dessverre ikke komme i kveld på grunn av elgjakta. Joda, det er helårsjakt på han. Men det er ikke mye mat på den skrotten. Han egner seg best som pinnekjøtt - røkt pinnekjøtt.

Etter siste låt i første avdeling ble publikum minnet på hvordan de kunne påvirke kvaliteten av andre del av konserten.

- Dess mere dere drikker, jo bedre blir jeg.

Alnæs er en av Norges beste gitarister. Han er rett og slett magisk god. Det beviste han med, av alle ting, en hands free-solo. Midt inne i den slapp han gitaren og lot den henge i skulderbåndet. Til tross for det, fortsatte soloen, til publikums store begeistring. Trikset var selvfølgelig at han tok opp og spilte av en loop, á la Bernhoft. Repertoaret spente fra vakre ballader via blues til rock 'n' roll.

Vi fikk også høre DWAS-låter, samt smakebiter fra det kommende albumet med norske tekster. De har han spilt så lite at han måtte ta fram jukselapp, og ta på seg som han sa sine "aggressive briller" for å kunne lese teksten.

Vi har like aggressive briller, du og jeg, sa Alnæs til Geir Kato Karlsen.

Bysbarn og gymnaskamerat Geir Løbersli ble fuktig i øyekroken da Alnæs spilte hyllesten til Kristiansund "Byen min".

Herwig Karlsen syntes bysangen var mistenkelig lik "Heim te Helgeland". Plagiatanmeldelsen ble meget elegant omfavnet.

- Vi har alle litt Bjørn Jens i oss, sa Alnæs.

Da DWAS toppet VG-lista ble de intervjuet før en konsert på Sørlandet av Radio Pollen i Arendal.

- Da ble vi introdusert slik: "Ja, her sitter jeg sammen med Strangers in the night". Du kan si at det fikk oss ned lå jorden igjen, etter at vi nok hadde spist litt vel mye bråkjekks en stund.

Han dro også en historie fra en konsert på en festival i Vinstra.

- Da bodde vi på Gålå høyfjellshotell. I kjelleren der spilte det et bulgarsk danseorkester. Topp utdannede musikere som spilte norske låter. Tekstene hadde de lært seg ved å bruke kassettopptak fra radio. Det var ikke bare uttalen som var litt rar, for å si der sånn. "Long december night ble til "Long september fight". For ikke å snakke om Di Derre-låta som lød "Jenter som kommer og jenter som går. P4!"

Den legendariske gitarriff-quizen satt som et skudd.

Koste seg

- Dette var helt fantastisk, synes Inger Opsahl.

- Takk for en fantastisk konsert, sa Inger Opsahl.

- Det var både ekte og artig. Han satte virkelig publikum i sentrum og bød på seg selv. Og så har arrangørene laget en veldig god stemning her. Bare så synd at ikke flere fikk oppleve det, sier Opsahl.

Andreas Fjelldal hadde også en fin kveld, ifølge med Herwig Carlsen.

- Frode Alnæs er en meget dyktig musiker og en veldig morsom fyr med utrolig god kommunikasjon med publikum.

Frode Alnæs var i storform fredag kveld. Foto: Jøran Horn

Alnæs storkoste seg også. Det virket virkelig som at han var på besøk hjemme hos publikum.

- Atmosfæren var topp, og det var proffe lydfolk. Dette er et vanvittig bra konsept og et bra lokale. Jeg kommer gjerne tilbake hit.

For tiden er det en fin miks av events, spillejobber med Frode Alnæs trio og DWAS, samt arbeid med en ny plate og en gitarforestilling som gjelder.

- Jeg holder på å lage forestillingen "Min dans med strenger. Den handler om mitt liv med utgangspunkt i at jeg fant trøst for hårtapet i gitaren. Forestillingen har full regi og til og med et eget dansenummer; "60 år med guitar moves". Det blir premiere 3. februar neste år i Kristiansund, med påfølgende turné utover våren. Jeg lover å komme til Brønnøysund. Etter turneen skal den spilles videre på et teater i Oslo. Dance With A Stranger skal gjøre noen festivaljobber i sommer, blant annet i Sarpsborg og Stavern, sier Frode Alnæs.

Arrangørene satser videre

Det er Ronni Jægersen og Bertil Storvik som står bak "Tett på". De har registrert en forening med samme navn i Enhetsregisteret.

- Som alle nye ting må også dette gå seg til. Første gang hadde vi invitert folk på Facebook. I kveld var det offentlig. Det er så bra det som leveres, at det er synd at folk ikke velger å komme. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra de som har vært på de to første kveldene. Det er den beste markedsfæringen vi kan få. Det går akkurat rundt økonomisk denne gangen også, så vi fortsetter, sier Jægersen.

Foreløpig har de ingen konkrete planer.

- Vi har løpende kontakt med bookingselskapene til de største og nest største artistene, og følger med på hvem som har veiene forbi og hvilke muligheter som byr seg. "Elg" var i Mo i Rana før han kom hit. At Frode Alnæs kom til Ramtindkonferansen gjorde kveldens konsert mulig.

Han er selv frimurer, men understreker at Frimurerlogen ikke har noe med arrangementet å gjøre.

- Vi leier lokalet og gjør dette på egen regning. I tillegg har vi med Frank Bjortjønnli som en veldig god hjelper, forteller Jægersen.

Ronni Jægersen (f.v.), Bertil Storvik, Frode Alnæs og Frank Bjortjønnli.

Med så liten plass blir billettene på stive 600 kroner.

- Det skal være "Tett på" og her er kapasiteten 60 gjester. Men vi er ikke fremmed for å leie andre lokaler. Å arrangere utenfor Brønnøysund kan også være aktuelt. Vi har i tillegg fått henvendelser fra bedrifter om å arrangere for dem, sier Ronni Jægersen.