Kraftselskapet opplyser i en pressemelding at HK-styret i dag har vedtatt å anbefale overfor sine eierkommuner at selskapet omdannes til konsern. Virksomheten deles inn i tre områder: vannkraft, nett og strømsalg som fordeles på tre heleide datterselskaper.

Virketidspunkt for omorganiseringen er foreslått til 1. januar 2017.

- Strukturen blir i all hovedsak den samme som vi har i dag når divisjonene vannkraft, nett og strøm blir datterselskap. Omleggingen vil få minimale konsekvenser både for ansatte og eiere, sier administrerende direktør Ove A. Brattbakk.

Stortinget behandler i denne uke innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endringer av energiloven der skille mellom nettvirksomheten og annen virksomhet er en hovedsak. Innstillingen innebærer blant annet krav om selskapsmessig og funksjonelt skille fra 1.1.2021.

- Bakgrunnen for lovendringen er et politisk ønske om å skille klarere mellom monopol- og konkurransevirksomhet i kraftnæringen. I praksis innebærer dette et skarpere skille mellom nett og annen virksomhet. Men selv uten lovkrav ville vi anbefalt konsernetablering der fordelene nå klart overgår ulempene, sier Brattbakk.

Helgeland Kraft skal fortsatt ha merkenavnet Helgeland Kraft, også etter konsernetableringen. De nye døtrene i selskapet blir Helgeland Kraft Nett, Helgeland Kraft Vannkraft og Helgeland Kraft Strøm. Støttefunksjoner som økonomi, HR og kommunikasjon blir stab i morselskapet.