- Folket har siste ord, men jeg tror ikke siste ord er sagt i regjeringskabalen. Jeg observerer at Krf sier de støtter Erna, men samtidig sier at det ikke varer så lenge. Slik jeg ser det er det veldig åpent hvor lenge vi har en blåblå regjering, sier Sps gruppeleder i Nordland fylkesting og nyvalgt stortingsrepresentant Siv Mossleth (50).

Nå skal hun pendle mellom Saltdal og hybel i Oslo. Men hun ønsker også fortsatt å tilbringe tid i Velfjord hvor hun har familiær tilknytning.

Trives i Velfjord

- Mannen min bor på Hongset i Velfjord hvor han driver Hongset Røye. Vi er ikke gift, men har hatt et langvarig forhold de siste seksten år. Jeg setter pris på det meste i Velfjord. Kanskje er det litt vel mye regn, men  det er kjempeflott natur, og vi har flotte molte- og jaktturer. Via mannen min har jeg også fått en flott bonusfamilie som jeg setter svært stor pris på, sier Mossleth, som selv har to sønner og bolig i Saltdal.

Torsdag møter hun Senterpartiets nye stortingsgruppe i Oslo. Hun er svært tilfreds over at den har vokst betydelig etter valget.

- Det føles veldig bra at Senterpartiet har gjort et så godt valg. Fra fylkeshold har vi ikke hatt et stort valgkampapparat. Det er lokallagene og alle ildsjelene og entusiastene som har stått på og gjort jobben. Det har vært godt lagarbeid, med gode resultater også i  Sømna, Vega, Bindal og i Brønnøy. Valgresultatet mener jeg er et resultat av at vi har vært så tydelig på at vi ønsker en politikk som utvikler hele landet og tar med distriktene. Vi har løftet oss både i by og land. Det er tydelig at dette med lokaldemokrati, ikke tvang, forsvaret og "ja til norsk mat" har fenget folk. De har tro på vår måte. Vi  ønsker også små forskjeller i samfunnet og er et parti for gründere. Dette har fenget mange, mener Mossleth.

God kontakt med Bøkestad

Mossleth er gruppeleder for Senterpartiet i fylkestinget, og var Nordland Sps andrekandidat til Stortingsvalget. Tredjekandidaten Kari-Anne Bøkestad fra Vevelstad oppnådde 1.varaplass, og har til BAnett uttalt forventinger til samarbeid med stortingsgruppa. Hun får positiv respons hos Mossleth på dette.

- Jeg har god kontakt med Kari-Anne Bøkestad. Hun er dyktig og klart en ressurs jeg vil bruke opp mot stortingsgruppa, sier Mossleth, som var på valgkampbesøk i Sømna sammen med Bøkestad tidligere i høst.

Det nye Stortinget settes i oktober, og blant de første forslagene som kan forventes er reversering av tvangssammenslåingen av Bindal.

- At Senterpartiet har gjort et så godt valg i Bindal, er et utrolig stort signal om hva Bindal mener om regjeringens tvangssammenslåing. Senterpartiet har vært veldig tydelig på at de skal slippe fri fra denne tvangsreformen og vil  fremme forslag om dette i Stortinget. Men slik det ligger an nå, så får vi vel ikke flertall. Det beklager jeg veldig, men det er ikke vårt skyld. Vi har gjort det vi kan, sier Mossleth.

Ser mulighet for regjeringsmakt

Hun gjør det klart at regjeringsskifte var og er målet.

- Vi ønsker regjeringsskifte. Grunnen til dette er at vi frykter at den blåblå regjeringen, hvis de får fortsette, vil sette fart på sentraliseringen og det de har igangsatt. Det ønsker ikke vi. Nå får vi se hvordan det går med de blåblå. Det har vært flest rødgrønne stemmer, og Krf har ikke gitt de blåblå noe blankofullmakt. Krf stiller veldig sterke krav. Jeg ser ikke bort fra at det blir endringer.

I fylket har Mossleth også verv som leder av rovviltnemda og Midtre Nordland nasjonalparkstyre. I Stortinget ser hun flere aktuelle saker å ta fatt på.

- Vi vil se på forsvarets langtidsplan på nytt igjen, bestandsmålene for rovvvilt og dette myrdriftforslaget. At det skal være forbudt å dyrke myrjord er veldig hemmende for norsk landbruk. Mange steder er myrjord det de har å dyrke. Så er det regionreformen. Der vil vi ha mer makt og myndighet til regionene og fylkene, sier hun.

Gleder seg over kvinnerekord

Da 85 prosent av stemmene var opptalt, lå det an til ny kvinnerekord på Stortinget, skriver NTB. Prognosen viser at 70 kvinner kommer inn på Stortinget, mot 67 kvinnelige representanter i nåværende periode.

-Det er fantastisk bra. Jeg har vært opptatt av dette med kvinner og folkestyre lenge. For noen år siden gjennomførte jeg flere kurs i emnet, blant annet i Brønnøy. Det har vært en av mine kampsaker. Om hvorfor vi har oppnådd slik kvinnerekord akkurat i år, det skal ikke jeg påta meg å gi forklaring på. Men jeg er kjempeglad for at det er slik, konstaterer Mossleth.