18. mai opphevet regjeringen Forskrift om bruk av vannscooter. Det er nå opp til hver enkelt kommune hvilke regler som skal gjelde lokalt.

Har hjemmel

Kommunestyrerepresentant Steve Saltermark (SV) har nå levert en interpellasjon om dette til kommunestyremøtet i Brønnøy 14. juni hvor han spør hvordan Brønnøy kommune skal forholde seg til opphevelsen av forskriften. Saltermark påpeker at det nå er opp til hver enkelt kommune å lage egne regler. Han skriver blant annet:

- Bruk av vannscooter kan medføre ulemper for blant annet naturmangfold og friluftsliv, avhengig av hvor det skjer. Det kan variere innen en kommune og mellom ulike deler av landet. Kommunene har hjemmel i motorferdselloven til å fastsett lokale forskrifter om bruk av vannscooter i vassdrag og innsjøer der det ikke allerede er forbudt. Kommunene har i den sentrale fartsforskriften hjemmel til å gi lokale forskrifter for fartsgrenser. Den sentrale fartsforskriften har også generelle krav om aktsomhet, sikkerhet og hensyn til badende. Kommunen har videre hjemmel i havne- og farvannsloven til å begrense bruk av fartøy på sjøen av hensyn til friluftsliv, miljø, fremkommelighet, trygg ferdsel og forsvarlig bruk.

- Utfordrer naturbruk

- Brønnøy kommune har en rikt og variert naturmangfold der sjø og vann har stor betydning for naturmangfoldet og befolkningens bo- og aktivitetstrivsel. Bruk av vannscootere og andre nye aktivitetsgjennstander med fart, kraft og støy vil utfordre tidligere tiders naturbruk. Hvordan kan Brønnøy kommune planlegge for gode framtidsløsninger på disse utfordringene, og hvordan vil kommunen i første omgang forholde seg til opphevelsen av vannscooterforskriften? spør Saltermark.