Steinar og Selma Einvik bor i helgene på Lilletorgnes, som ligger en båttur på 20 minutter unna Brønnøysund. Der trekker de seg tilbake og kan nytte sommerdager og kvelder med utsikt over Torgnessundet som kan gi assosiasjoner til den svenske skjærgården.

- Jeg har funnet vår plass

Huset overtok Steinar og kona Selma på slutten av 90-tallet.

- Vi gikk i den tiden med hytteplaner og tenkte å bygge hytte på Sør-Kvaløya ved Vennesund. Det ble klart at dette huset kom til å bli solgt av den tidligere eieren og da sa jeg til min kone «jeg har funnet vår plass, hit skal vi». I april i 1997 tok jeg med Selma til øya, og da ble vi begge «bitt av basillen».

Når huset ble lagt ut for salgt på høsten i 1997 slo ekteparet til og kjøpte huset. Nesten umiddelbart startet arbeidet med å renovere huset og området rundt på en måte som de ville ha det.

- Vi begynte å rydde ned og så mulighetene. Vi tok ned og skog og lagde platter og gjorde det hjemmekoselig for oss og familien vår.

Dype røtter på øya

Steinar forteller at han og kona Selma har returnert til huset på Torgnes stort sett hver helg siden det ble kjøpt.

- Det har vi ikke angret på, forteller Selma Einvik.

- Ikke bare vi, men også barnebarna. De er i 20-årene nå, sier Steinar.

Selma er spesielt fornøyd med øya og trekker fram alt hun liker best ved å tilbringe helgene på øya.

- Det er stille, rolig og vi har gode naboer. Ikke minst er det lett å komme seg ut på havet for å fiske.

Steinar skyter inn:

- Gode friluftsmuligheter. Vi trives ute ved havet. Vi har til og med feiret jul her ute.

- Senker skuldrene

Selma synes det er fint at øya ligger «bortgjemt» og at det ellers er rolig på øya.

- Det er det som er fint. Når man kommer hit, så kan man senke skuldrene. Vi sitter hele dagen. På kveldene går vi opp til benkene og stolene, og der sitter vi og spekulerer på ting. Mang en god idé har vi kommet på der på kveldstid. Det er stille og fredelig, rett og slett. Vi sover veldig godt her ute. Det er himmelsk her, sier Selma.

Den siste uken har været vært upåklagelig, og været har familien lært seg å sette pris på. Det tilhører nemlig sjeldenhetene at været er så fint over så lang tid på Sør-Helgeland.

- Vi er et folkeslag som av natur ikke syter over dårlig vær. Men vi blir veldig glade når vi får godvær.

Sett bort fra at livet på Torgnesøya er idyllisk er det et aspekt ved naturen som familien ikke setter like stor pris på.

- Det eneste vi har å utsette på øya her er knott og klegg, ler de synkront.

Gode naboer

På Torgnesøya er naboforholdene gode. Familien Einvik forteller at de ofte har hyttenaboer innom på kveldene.

- Vi liker å sitte ute nå på sommeren, selv om det er kaldt. Når det blir kjøligere og mørkt om kveldene så fyrer vi opp, så ser naboene det og kommer over. Så sitter vi bare der og koser oss og prater «skjit».

Også når Einvik-familien ikke er til stede har naboene kontroll på hva som skjer og passer på huset.

- Når folk er borte så ser naboene etter at alt er som det skal være. Det samme gjør vi for andre vi vet skal bort når vi er her, sier Steinar.

Sommerplanene

I løpet av sommeren har familien planer om å bygge litt ut på inngangspartiet av huset. Noe av det grunnleggende arbeidet er allerede gjort, opplyser Steinar.

- Prosjektet for i sommer er å bygge et tak over inngangspartiet. Jeg har støpt ned noen fundament, så skal jeg sette opp noen søyler, og noen taksperrer med plater. Platene har jeg bestilt og de ble nettopp klare, så de må jeg hente, forklarer Steinar om planene.