NM i friidrett for veteraner ble forrige helg arrangert i Knarvik utenfor Bergen. På deltakerlisten var det tre generasjoner fra Sømna. Tommy Dale, hans far Tor Dale og Tommys bestefar Aksel Arnøy. Gjengen fra Sømna har kastearmer helt utenom det vanlige.

- Vi trener mye, men jeg må gi noe av æren til gode gener, sier yngstemann, Tommy Dale.

Gjengen fra Sømna markerte seg i kasteøvelsene. Aksel Arnøy er 87 år og deltok i klassen 85-89 år. Han tok intet mindre enn tre sølvmedaljer etter å ha endt på pallen i alle tre øvelsene han deltok på. Hans sønn, Tor Dale deltok i klassen 65-69 år og kunne reise hjem med en sølvmedalje rundt halsen etter et kast på 11,14 meter i kule. Yngstemann, Tommy Dale, kronet helgen med to sølvmedaljer og én bronsemedalje i 45-49 års klassen.

Historisk

At sønn, far og bestefar tar medaljer i alle øvelsene de stiller til start på må være historisk, i hvert fall på Helgeland, mener Tommy Dale.

- Jeg kan ikke tenke meg at noen har gjort noe lignende tidligere. Hvis det har skjedd vil jeg gjerne få vite det, sier yngstemann.

- Vi har trent regelmessig de siste årene for å gjøre oss klare til mesterskapet. Vi har fått en kastering ved fotballbanen på Vik som egner seg ypperlig til trening. Prestasjonene i Knarvik legger ikke noen demper på motivasjonen, sier Tommy Dale.

Medaljene fra veteran-NM har gitt Sømna-trioen blod på tann. Nå satser de for fullt mot edelt metall i neste års veteran NM.

- Nå går vi for gull, helt klart. Det er kun gull det handler om nå. Det gjelder for alle tre av oss, sier yngstemann.

Trener 600 timer i året

Friidrett har stått sterkt i familien i generasjoner. Tommy Dale trener rundt 600 timer i året. Far og bestefar ligger langt over mosjonsnivået til andre jevnaldrende. Junior mener det krever mye trening for å hevde seg i NM for veteraner.

- Det er høyt nivå. Mange av deltakerne har lange friidrettskarrierer bak seg, og noen har vært profesjonelle. Det er ikke lettvektere vi kjemper mot. For å hevde oss må vi legge ned en god innsats i forkant av mesterskapet, sier Tommy Dale.

Det var 250 deltakere i årets veteran NM. Neste år skal mesterskapet arrangeres i Stjørdal. Tommy Dale ser fram til ny familietur.

- Det var god stemning blant deltakerne i Knarvik. Veldig godt miljø og mange hyggelige mennesker. Både jeg, min far og bestefar gleder oss til konkurransen i Stjørdal neste sommer, sier Tommy Dale.