Valget 2015 er offisielt i gang, mandag åpnet muligheten for forhåndsstemme. Tirsdag ble de første forhåndsstemmene til årets valg avgitt av Thomas Steinbru og Sandra Solberg. De er begge bortreist på valgdagen, og brukte derfor muligheten til å forhåndsstemme.

– Det er bra at vi har muligheten til å stemme før, sier Steinbru.

Møter de unge

Aina Slotterøy i Brønnøy kommune har ansvaret for at forhåndstemmingen skal gå riktig for seg. Ifølge Slotterøy er det mellom 550 og 600 stemmeberettigede som stemmer før valgdagen, hvis man skal bedømme fra tidligere valg. På landsbasis stemte 22,1 prosent før valget. På rådhuset i Brønnøysund vil man ha muligheten til å stemme på alle hverdager frem til valget. I tillegg vil det være mulig å stemme de to siste helgene før valgdagen. Kommunen vil også jobbe med å nå ut til de unge som nettopp har fått stemmeretten.

– Vi kommer til å være på videregående mandagen før valget. Ved å være i kantina der får vi kanskje også hanket tak i de som ikke har stemmerett i år og får dem til å stemme neste gang. Det handler om å møte dem der de er.

Møter velgernes behov

Landstatistikken viser at flere unge i alderen 18 til 25 lar vær å stemme, Slotterøy forteller at de ser den samme trenden i Brønnøy som resten av landet. Derfor har kommunen en strategi for å hjelpe flest mulig med å stemme, også studenter som allerede har reist til sine respektive studiesteder.

– Vi oppfordrer alle til å stemme. Forhåndsstemming er fint for de som er ute og reiser valgdagen eller studenter. Har man allerede dratt kan man bare ringe kommunen så vil vi sende dem fulle lister. Stemmer man i en annen kommune har man ikke de fulle listene, og da er det mange som kanskje ikke stemmer. Derfor velger vi å sende dem ut til de som ønsker det.

Det er ikke bare utsending av ulike lister, kommunen har også opprettet en egen facebookside i forbindelse med valget. «Valg i Brønnøy 2015» vil gi ut informasjon fortløpende , forteller Slotterøy.

– Vi må bare innse at det er på facebook folk er. Vi legger ut samme informasjon der som i avisene og på nettsidene våre, men vi ser at det er større klikkaktivitet på facebook enn på våre sider.

Nye urner

Kommunen har i forbindelse med årets kommune og- fylkesvalg kjøpt inn helt nye urner som en prøveordning. I alt seks urner er skiftet ut, ifølge Slotterøy skal disse være lettere å legge stemmeseddelen i.

– De gamle hadde en veldig smal åpning, her er det lettere å se hvor stemmeseddelen skal og lettere å få den ned i hvis man har funksjonshemning.