I et brev til Akvadesign datert 5. november gir Nordland fylkeskommune avslag på selskapets søknad om klarering av en ny lokalitet for oppdrett av laks i Trovika i Brønnøy. AkvaDesign har søkt om en produksjon på 3.120 MTB i Trovika, på bakgrunn av tre nye FoU-konsesjoner (forskningskonsesjoner) samt en eksisterende konsesjon fra selskapet Akvaculture Innovations. Norsk Havbrukssenter og Akvadesign eier 50 prosent av aksjene hver i sistnevnte selskap.

Nei hos Mattilsynet

Bakgrunnen for avslaget er at Mattilsynet i september vedtok å ikke gi tillatelse til etablering av oppdrettsaktivitet på lokaliteten.

Mattilsynet argumenterer med at den planlagte lokaliteten ligger for nært inntil eksisterende oppdrettsanlegg som drives av Marine Harvest. Det vises til anlegg i Istervika, 3,6 km unna - og Mortenøy, 4,8 km unna.

Mattilsynet mener også at lokaliteten er uegnet for fiskeoppdrett, uten kontinuerlig oppsamling av slam fra virksomheten.

"Mattilsynet avdeling Helgeland har kommet fram til at etablering av lokalitet Trovika ikke kan tillates. Hovedargumentene for dette er nærheten til Marine Harvest sin eksistrende drift som onvenfor beskrevet. Dernest også at Trovika ikke representerer en lokalitet som best mulig sikrer fiskehelse- og velferd.", skriver Mattilsynet i sitt avslagsbrev.

Ikke overrasket

Mattilsynet og fylkeskommunens avslag kommer verken som en overraskelse eller nedtur på daglig leder Anders Næss i AkvaDesign.

- Vi har hatt en god dialog med sektormyndighetene både underveis og forkant. Der har Mattilsynet kommet med innspill til hvordan vi kan produsere og eventuelt samarbeide med Marine Harvest om lokaliteten. Vi har hatt en kort dialog med Marine Harvest, men ikke rukket å gå videre på dette foreløpig, sier Næss.

AkvaDesign kommer til å klage på Mattilsynets vedtak.

- Vi trenger mer tid, slik at vi kan utarbeide en plan som imøtekommer Mattilsynets krav for å få drive en lokalitet i Trovika. Da må vi blant annet gjøre en analyse av fjordsystemet, for å se hva det er vi kommer til. Vi ønsker ikke å belaste fjorden, og da må vi vite mer om den, sier Næss.

Har andre muligheter

Han understreker også at Trovika er en del av en mer langsiktig plan.

- Vi jobber med andre lokaliteter som er mer lovende. Trovika har hele tiden vært tenkt som en mulig utvidelseslokalitet lenger fram i tid, sier Næss.

Anders Næss og Akvadesign får foreløpig ikke bruke Trovika i Velfjord som lokalitet for oppdrettsvirksomhet.