Mannen, som er i 20-årene og fra Sør-Helgeland, er i Brønnøy tingrett dømt til ni måneder fengsel for seksuell omgang med ei jente under den seksuelle lavalder. 30 dager av straffen gjøres betinget.

Dømt for tre tilfeller

Ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Nordland skal han ved flere anledninger ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år. Han sto også tiltalt for å ha utført en seksuell handling på en annen jente, men ble frikjent for dette forholdet på grunn av foreldelse.

I retten erkjente mannen straffskyld til tiltalepunktet som gjaldt seksuell omgang med jenta da hun var under den seksuelle lavalder. Det er snakk om tre tilfeller av seksuell omgang. Han ble dømt for dette.

Fornærmede utstøtt

Den fornærmede jenta fortalte i retten at hun har blitt utestengt av lokalmiljøet der hun bor, og har få venner. Dette ble også bekreftet av tiltalte.

– Han sa i retten at han blir trodd mer enn fornærmede, og at han har beholdt sine venner, kanskje til og med fått flere venner, noe fornærmede ikke har gjort, står det i dommen.

Uttrykte seg nedlatende

Han fremsto videre for retten slik at han «ga uttrykk for nedlatende holdninger mot fornærmede», skriver konstituert tingrettsdommer Møyfrid Eggebø. Retten legger også til grunn at tiltalte fortalte jenta at han ville komme i fengsel om noen fikk vite om det. Retten er videre overbevist om at tiltalte kjente jentas alder, selv om han i retten ikke erkjente det.

Retten legger videre til grunn at tiltalte burde vist stor aktsomhet, og at jenta var i en sårbar situasjon.

Utsatt for tvang

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om seks måneder ubetinget fengsel for forholdene.

I det ene tilfellet av seksuell omgang legger retten til grunn at den fornærmede jenta ble utsatt for «noe tvang» ved at tiltalte brukte «fysisk kraft». Retten mener dette ene tilfellet isolert sett tilsier en fengselsstraff på minst åtte måneder. Sammen med de andre forholdene mener retten at utgangspunktet for straff bør være 11 måneder.

Gis tilståelsesrabatt

At tiltalte har tilstått tillegges noe vekt, siden det gjør at fornærmede slipper risikoen for å ikke bli trodd.

– Hensynet til fornærmede er imidlertid mindre ivaretatt ved tilståelsen ved at tiltalte samtidig som han tilstår, snakker nedlatende om fornærmede, noe han i det minste gjorde under forhandlingene i retten ved flere anledninger, skriver Eggebø.

Retten mener at tiltaltes uttalelser i retten tyder på at han ikke tar inn over seg at han er den voksne, og at han i strafferettslig henseende har utsatt jenta for et overgrep. Samlet mener retten at tilståelsesrabatten bør være av betydning, og setter den til to måneder, altså til ni måneder fengsel.

Fornærmedes adferd tillegges ikke vekt i formildende retning. At saken har hatt et halvt år liggetid gjør at 30 dager av straffen gjøres betinget.

Retten, her representert ved konstituert tingrettsdommer Møyfrid Eggebø, valgte å dømme mannen til ni måneder fengsel. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påtsand om seks måneder fengsel. Foto: Simon Aldra

Dommen er anket

Mannen dømmes også til å betale en erstatning til den fornærmede jenta på 80.000 kroner.

Advokat Geir Løbersli er mannens forsvarer. Han bekrefter overfor BA at dommen er anket.

– Anken går på straffeutmålingen og erstatningsfastsettelsen. Lagmannsretten har ennå ikke tatt stilling til om anken skal fremmes eller ikke, sier Løbersli.

Dette betyr at dommen ikke er rettskraftig på skrivende tidspunkt.

Forsvarer hadde lagt ned påstand om erstatning på 40.000 kroner, mens bistandsadvokaten hadde lagt ned påstand om 100.000 kroner.

– Vi mener det er ilagt for streng straff ut fra det man kan utlede av rettspraksis, sier advokaten.