Torsdag formiddag ble avtalen mellom Brønnøy kommune og Brønnøysund Elektriske AS signert. Avtalen innebærer at Furutoppen barnehage skal få solcelletak. Det skal gjøres målinger for å se effektene av solcelle-teknologien i Brønnøy-været.

Trenger ikke sol

Teknisk sjef i Brønnøysund Elektriske AS, Stein Kåre Nilsen, har tro på prosjektet.

– Absolutt spennende. Det er ny teknologi for oss også.

Han forteller at man ikke er avhengig av sol for å dra nytte av panelet. Solcellene vil også kunne produsere energi på gråværsdager.

– Det behøver ikke å være sol ute. Det er nok at det er dagslys. Man kan til og med produsere strøm med panelet på regntunge dager, men det er klart at mengden som produseres blir mindre.

Begynner smått

Eiendomssjef i Brønnøy kommune, Arnt-Ståle Sæthre, forteller at prosjektet, som har en ramme på 114.000 kroner, vil betale seg selv over tid.

– Det er ukjent teknologi, og derfor begynner vi i en liten skala. Kontrakten i seg selv er ikke kjempestor verken for Brønnøy kommune eller Brønnøysund Elektriske, men her får vi døgnbasert måling for å se effekten. Da får vi målt effekten av panelet i ekte Brønnøy-forhold. Målsettingen over tid er at dette prosjektet skal finansiere seg selv.

Mulig på flere bygninger

Det er ikke bare på Furutoppen barnehage det kan bli solcellepaneler i fremtiden. Eiendomssjef Sæthre forteller at det basert på resultatene fra målingene vil utredes om solcellepaneler kan videreføres til andre nye prosjekter og eksisterende bygg.

– Vi ser på hva som kan komme ut av dette i fremtidige prosjekt. Vi har mange andre bygg som vi ser har et potensial.

Passende bygg

Energiansvarlig i Brønnøy kommune, Jon Haugen, forteller at Furutoppen barnehage passer som forsøkskanin.

– Det er et nytt og moderne bygg, som bruker veldig lite energi, så dette panelet vil gi stor effekt på bygget.

Avtalen om solcelle-panel signeres. Fra venstre: Jon Haugen (energiansvarlig i Brønnøy kommune), Jørn Johansen (innkjøpsansvarlig i Brønnøy kommune), Arnt Ståle Sæthre (eiendomssjef i Brønnøy kommune) og Stein Kåre Nilsen (teknisk sjef i Brønnøysund Elektriske AS. Foto: Torbjørn Kosmo