Siden den 6. mars har vinterøvelsen Joint Viking foregått i Finnmark. Onsdag ble øvelsen avsluttet og alle involverte parter vender hjem igjen.

Tirsdag la minesveiperen KNM Måløy til kai i Brønnøysund. BA møtte orlogskaptein og skipssjef Bjørn Tore Nygård Vågenes og en av Brønnøys egne; elektriker og menig Øyvind Fagervik.

Militær øvelse

– Øvelsen har vært god for vår del. Det er viktig å gjøre seg kjent med kysten og farvannene. Vi skal være i stand til å rydde miner uavhengig av hvor det er. Da er det alltid godt å komme seg ut av egen «bakgård», sa skipssjef Vågenes.

Fartøyet holder til daglig til i Bergen.

– Finnmarkskysten byr på utfordringer som vi ikke finner andre steder og det er derfor viktig at vi fikk øvd der.

Skipssjefen fortalte at både han og mannskapet fikk sett seg rundt i byen.

– Det var deilig å sette føttene på land etter nesten to uker på havet.

Hjemvendt brønnøyværing

Menig Øyvind Fagervik fra Horn er en av besetningsmedlemmene. Han satte pris på Brønnøy-besøket.

– Det føles godt å være tilbake i hjemlig havn. Jeg fikk vist fram byen til de andre. Det kunne selvfølgelig vært bedre vær når vi først kom hit, men det er fint å legge til kai i en så fin by, sa han.

Mannskapet benyttet muligheten til blant annet å dra innom butikker. Tirsdag kveld tok de seg en tur på Kred, fortalte skipssjefen.

– He-he, vi må alltid benytte muligheten til å sjekke ut de lokale fasilitetene.

Joint Viking

Joint Viking-øvelsen foregår fra 6. til 15. mars i et område som strekker seg fra Alta til Lakselv, ifølge Forsvarets hjemmesider.

De foregående årene har øvelsen besøkt Hordaland i 2013, Troms i 2014, Finnmark i 2015 og Trøndelag i 2016.

Aktiviteten foregikk langs kysten. I likhet med foregående år besto øvelsen i år også av britiske og amerikanske styrker. Til sammen deltok cirka 700 soldater fra United States Marine Corps, United States Army og Royal Marines på øvelsen.

Øvelsens hensikt

Øvelsen hadde til hensikt å øke Forsvarets evne til styrkeoppbygging og forflytning over lengre avstander, skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

Viktigheten av å bli kjent med alle områder hvor folk bor og jobber i Norge framheves også. 8000 soldater deltar på øvelsen.