I et brev datert 6. juli skriver Byggmesterforbundet og Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg (EBA) gjennom Byggenæringens Servicekontor for Nord-Norge til Brønnøy kommune at de har fått inn tips «fra en aktør i byggenæringa» om å se nærmere på avtalen mellom Brønnøy kommune og Velfjord Vekst AS.

- Basert seg på antagelser

Grunnen til det skal være at det for tipseren «framstår som om kommunen ikke har gjennomført en reell anbudskonkurranse, og i stedet har basert seg på noen generelle antagelser om manglende tilbydere», som det heter i brevet.

Videre heter det i brevet fra Byggenæringens Servicekontor at «vi tillater derfor å stille spørsmål ved om Brønnøy kommune har fulgt lov om offentlige anskaffelser».

Brønnøy kommunes begrunnelse for valg av Velfjord Vekst AS var den gang følgende:

«Brønnøy kommune har til intensjon å inngå kontraktsforhandlinger med Velfjord Vekst AS om kjøp av tomt og prosjekt angående omsorgssenter i Hommelstø sentrum. Det har gjennom en lang prosess vist seg å bare være en tilbyder i det geografiske området der Brønnøy kommune har vedtatt å etablere nytt omsorgssenter. Kommunen mener derfor at det er hjemmel for å inngå kontrakt i anskaffelsesforskriften § 14-4-C».

I anskaffelsesforskriften § 14-4-C heter det at «oppdragsgiver kan benytte konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring i følgende tilfeller [ ...] dersom ytelsen av tekniske eller kunstneriske grunner eller for å beskytte en enerett, bare kan presteres av en bestemt leverandør».

Definisjonsspørsmål

Eiendomssjef og fungerende rådmann i Brønnøy kommune, Arnt-Ståle Sæthre, forteller at det hele bunner ut i et spørsmål om definisjonen av hva som er Hommelstø sentrum.

- Det ble gjort vurderinger rundt definisjonen av hva som er sentrum i Hommelstø, og sånn har man kommet fram til at det kun var én tilbyder som hadde tomt i det som var vedtatt som aktuell lokalisering.

En intensjonskunngjøring ble laget. Ingen hadde innsigelser om intensjonskunngjøringen, opplyser Sæthre.

- I utgangspunktet ble det laget og utført en intensjonskunngjøring om at «nå inngår vi kontrakt», og da hadde man mulighet til å klage på det vedtaket. Så vidt meg bekjent kom det aldri inn en eneste klage.

- Tar brevet til etterretning

Den politiske prosessen rundt Velfjord omsorgssenter har vært langvarig, forteller Sæthre. Han opplyser også at kommunen tar brevet til seg og ville komme med et svar på tiltale.

- Det har vært en lang prosess, og ikke minst en lang politisk prosess før vi har kommet til fram ting slik de er i dag, men det er klart at vi tar brevet til etterretning og kommunen kommer til å gi et utfyllende svar på dette, så får vi se hvordan det vurderes.

- Har fulgt forskriftene

Det stilles i brevet spørsmål rundt om loven ble fulgt under anbudsprosessen. Sæthre påpeker at kommunen fulgte forskriftene i loven og mener at det må ses videre på om intensjonskunngjøringen som ble gjort var innenfor regelverket.

- Det er et sentralt spørsmål om Brønnøy kommune har fulgt loven, men i og med at det er gjort en intensjonskunngjøring og prosedyrene der er fulgt, så har man også fulgt forskriftene. Det spørs om den intensjonen som er kunngjort er innenfor regelverket, og det er det som må vurderes. Det har vært flere prosesser, men i en innledende fase var det foretrukket politisk at man skulle gå gjennom med «sentrumsalternativet», og da var det kun en tilbyder som var aktuell.

Sæthre påpeker at essensen i saken bunner i ut definisjonen av Hommelstø sentrum.

- Hadde sentrumsdefinisjonen vært bredere, så er det klart at flere av tomtene som kunne vært med i konkurransen. I utgangspunktet er det politikerne som definerer. Lokalbefolkningen og andre kan ha ulike definisjoner av hva som er sentrum i Hommelstø.

Må vente på svar

Et offisielt svar fra kommunen må riktignok Byggenæringens Servicekontor vente på til leder ved plan og utvikling i Brønnøy kommune, Gunvald Eilertsen, er tilbake fra ferie. Det var han som i sin tid var leder i prosjektet.

- Saken er lagt videre til Eilertsen. Det kan ta noe tid før det kommer et svar.