Saken er berammet i Alstahaug tingrett tirsdag 5. september, og med varighet fram til 13. oktober. Tiltalen mot de tre mennene er tatt ut av Statsadvokaten i Nordland, med statsadvokat Erik Thronæs som aktor. Dette skriver Helgelands Blad fredag.

– Det er av de fornærmede begjært at saken skal gå helt eller delvis for lukkede dører, men retten har ikke truffet noen beslutning om dette ennå, opplyser Thronæs til Helgelands Blad.

De tre tiltalte er en mann i 50-årene og to brødre, henholdsvis i begynnelsen og midten av 20-årene. Alle nekter straffskyld. Mannen i 50-årene er far til de to medtiltalte. Thronæs sier påtalemyndigheten mener overgrepene har skjedd uavhengig av hverandre, altså at de ikke er begått i fellesskap.

Tiltalen

  • Mann i 50-årene: Tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på sin egen datter. Overgrepene skal ha begynt før hun var 14 og pågått over flere år. Han er også tiltalt for i en årrekke å ha utsatt familien for psykisk og fysisk mishandling. Et annet tiltalepunkt omhandler brudd på et besøksforbud han var ilagt.

  • Mann i midten av 20-årene: Tiltalt for å ha begått seksuelle overgrep mot to av sine søstre, begge skal ha vært under 14 år da overgrepene startet.

  • Mann i begynnelsen av 20-årene: Tiltalt for seksuell handling mot en tredje søster, også hun var under 14 år da handlingen fant sted.

– Vi skiller mellom seksuell omgang og seksuell handling, som er et mildere tiltalepunkt, forklarer Thronæs.

Begge brødrene er tiltalt for å ha vært i besittelse av materiale som skildrer overgrep mot barn. Ettersom det er begjært lukkede dører er selve tiltaledokumentet unntatt offentlighet.

Anmeldt i fjor

Politiet startet etterforskning da en av de fornærmede leverte anmeldelse i fjor.

– De tre har ikke erkjent noen av forholdene som er omhandlet i tiltalen, opplyser statsadvokaten.

– Etterforskningen hatt høy prioritet, og det er opparbeidet en betydelig mengde dokumenter i saken, sier han.

Langvarig rettssak

Rettssaken skal avvikles i Alstahaug tingretts lokaler i Mosjøen. Statsadvokaten sier det er flere grunner til at det er satt av så lang tid til gjennomføringen.

– Det er mange fornærmede og flere av dem er barn. De har vært gjennom flere tilrettelagte avhør og disse skal spilles av i retten. I tillegg er det avhørt en rekke personer med kjennskap til familien. Vi skal føre 46 vitner, og i tillegg kommer det vitner som forsvarerne til de tiltalte stiller med.

– På grunn av omfanget av saken blir det firedagers rettsuke med den femte dagen fri. Det er rett og slett fordi det er svært mye informasjon som skal legges fram, og det er vanskelig for partene å fordøye så mye informasjon på kortere tid.

Påstand

Tiltalene har en strafferamme på mer enn seks års fengsel. Advokat Thronæs sier han ikke vil være klar med sitt forslag til straff før prosedyrene.

– Min påstand vil avhenge av bevisføringen i retten, sier han.

De tre tiltalte har til sammen seks forsvarere, og de fornærmede stiller med fem bistandsadvokater.