Geir Lien er ordfører for årsmøtet og leder i den samlede kretsen for Brønnøy og Sømna i Coop Sør-Helgeland. Han bekrefter at han avviste Stig Høyviks forespørsel om å få holde appell.

- Det er viktig for meg å fortelle at dette ikke er et offentlig møte. Dette er et privat selskap. Nå har vi kommet så langt i dette arbeidet med fusjon at vi er kommet fram til godkjenning av avtalen. Da mener jeg det blir helt unødvendig å ha en slik appell i et privat organ. Jeg kan ikke se at det tjener saken i det hele tatt. Derfor avviste jeg forespørselen og det står jeg for, sier Lien.

- Synes du det er informert godt nok til medlemmene/eierne om fusjonsprosessen mens den har pågått?

- Vi burde kanskje informert mer, men jeg tror vi hadde landet på det samme. Jeg kan godt ta kritikk på at Brønnøy krets kunne informert mer om dette, men jeg har trodd at folk visste om dette. Når en så stor bedrift som har så mange ansatte skal fusjonere så er det merkelig at ingen tar kontakt og ber om å få informasjon, sier Lien.

Forstår frustrasjonen

Selv etter at fusjonen ble omtalt flere ganger i Brønnøysunds Avis og på BAnett etter årsmøtet i Sømna 29. november i fjor var det ingen som tok kontakt med Lien.

- Hadde det kommet forespørsler etter sømnamøtet, da vi hadde noe håndfast å diskutere - så kunne jeg gjerne vært med på å få til et møte for alle medlemmene på Sør-Helgeland for å informere. Men det var ingen som tok kontakt og ba om dette, sier Lien.

- Det blir sagt at ingen møter opp på kretsmøtene, men forrige innkalling til kretsmøte i 2017 hadde ingen informasjon om hvilke temaer det skulle informeres om og møtet skulle avholdes på disponentens kontor på havnesenteret. Burde man ikke opplyst i forkant av kretsmøtene om at en fusjonsprosess var på gang?

- Når det gjelder kretsmøtene så har det vært lite engasjement. Vi har hatt møter for å drøfte hva vi skal gjøre for å få oppengasjementet. Vi landet på at det ikke er veldig mye å gjøre for folket er ikke veldig opptatt av medlemskapet, de er glade for litt rabatt. Men jeg skjønner frustrasjonen og at folk ville hatt mer informasjon. Mye kunne kanskje vært gjort, sier Lien.

Ledelse og styre avviser kritikk

Disponent Jan Olav Osen og styreleder Wenche Stuvland Knygh i Coop Sør-Helgeland mener det er informert godt nok om prosessen.

- Har dere vært komfortable med at dette ikke har vært kjent og diskutert blant medlemmer og folk før nå den siste uken - har det vært en strategi?

- Nei, overhodet ikke. Det er ikke riktig. Det ble gjort kjent på årsmøtet i 2014 allerede at styret skulle se på ulike fusjonsmuligheter og det ble informert i form av informasjonsbrev og pressemelding om fusjonen i november i fjor. Til tross for dette har ingen kontaktet meg for å få mer informasjon. Det er merkelig at ingen har vist interesse for dette før nå, like før årsmøtet, sier Knygh.

- Årsmøterepresentantene har hatt to møter om prosessen i året nå i tre år, og vi informerte 7.000 medlemmer om dette i november. Siden den gang har tre medlemmer bedt om innsyn i fusjonsplanene, noe de har fått, sier disponent Osen, som ellers ikke har fått noen forespørsler om informasjon i saken.

Stig Høyvik mener Coop snur saken på hodet når de mener medlemmene skal komme til dem og be om informasjon.

- Det er ikke min plikt som mottaker å be om informasjonsmøter. Jeg reagerte da jeg ble klar over omfanget på dette. Det ble jeg den dagen jeg hentet fusjonsplanene hos disponenten, sier Høyvik.

Disponent Jan Olav Osen og styreleder Wenche Stuvland Knygh i Coop Sør-Helgeland mener det er informert godt nok om fusjonsprosessen. Foto: Bård Pedersen