En mann i 30-årene fra Sør-Helgeland er i Brønnøy tingrett dømt til 120 timer samfunsstraff. Mannen var tiltalt for en rekke forhold, blant annet kjøring uten førerkort og med uregistrert bil, ruspåvirket kjøring og bruk og besittelse av narkotika.

Han ble frifunnet for ett tilfelle av vold mot offentlig tjenestemann i Tromsø, fordi retten mener han ikke handlet med forsett, og for ett tilfelle av uaktsomhet som førte til brannutrykning. Påtalemyndigheten la ned påstand om frifinnelse i sistnevnte sak.

Kjørte av veien

Mannen forklarte i retten at han en natt i november 2014 kjørte av veien i en sving ved Barstad i Brønnøy. Han fikk en 450 graders sleng på bilen, og endte opp i ei grøft  på motsatt side av veien. Det var glatt på veien, og han kjørte etter egen forklaring i rundt 60 km/t. Han hadde med seg en passasjer i bilen, og etter uhellet gikk de to langs veien til en kamerat av ham. Politiet fant ham der dagen etter. Han forklarte at han kort tid etter utforkjørigen satte et skudd med amfetamin. Mens en politiførstebetjent så på tok han også en tablett Subutex.

Ifølge politiet ble bilen funnet flere meter nede fra veien i en skrent, påsatt sommerdekk og uten at det ble funnet registreringsskilter ved eller på bilen. Tiltalte hadde heller ikke førerkort da han kjørte bilen.

Retten viser til at det er forbudt å innta berusende midler innen seks timer etter at kjøringen er avsluttet når vedkommende forstod eller måtte forstå at kjøringen kunne medføre en politietterforskning, og dømte mannen for forholdene.

Dømt for ruskjøring

Mannen ble også dømt for et tilfelle av promillekjøring, etter at han fikk problemer med bilen på E6 i Grane.

Da politiet kom til stedet erkjente han å ta tatt fire tabletter av legemiddelet Rivotril før kjøringen.

Retten konkluderer med at dette tilsvarte en alkoholpromille på rundt 0,5. Han opptrådte også uaktsomt, og ble derfor dømt.

«Tiltalte forklarte også at han aldri har hatt førerkort for personbil, men at han likevel har kjørt mye bil opp gjennom årene og kan dette.»

Sendte narko til seg selv i posten

Mannen ble også dømt fire tilfeller av besittelse av narkotika, til sammen rundt 6,5 gram heroin, 220 gram hasj fordelt på to beslag, og 300 tabletter Rivotril. Disse tilfellene fant sted mellom desember 2014 og desember 2015.

Om beslaget i desember 2014 forklarte han i retten at han kjøpte 120 gram hasj, 1,5 gram heroin og tablettene med Rivotril i Oslo, og sendte de til seg selv på Sør-Helgeland, i posten.

Mannen ble også dømt for bruk av hasj.

Politisomling

Tilfellet av ruskjøring på E6 fant sted i februar 2014, og noen uker senere var analyseresultatet etter kjøring klart. Likevel ble det ikke tatt ut tiltale før 18. april 2016, som altså er to år og to måneder senere.

Retten slår fast at liggetiden i den saken er et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Også tilfellet i november 2014 har blitt gammelt.

Et annet forhold erkjente tiltalte i desember 2014. De nyere forholdene har likevel vært rimelig raskt behandlet.

«Samlet sett anser retten likevel at liggetiden for de fleste av sakens tiltalepunkter synes å være av en slik lengde at tiltalte i medhold av EMK artikkel 6 nr. 1 har krav på en merkbar kompensasjon i straffen.»

Retten mener at en normal reaksjon i denne saken vil være ubetinget fengsel. Men fordi domfelte er i en særlig sårbar situasjon landet den heller på 120 timer samfunsstraff med en gjennomføringstid på seks måneder. Han må også betale en ubetinget bot på 10.000 kroner.

Domfeltes forsvarer Håvard Flatland uttaler til BAnett at dommen sannsynligvis ikke ankes.

– Jeg regner det som lite sannsynlig at dommen blir anket, da tingretten langt på vei fulgte de mest sentrale anførslene jeg fremmet på min klients vegne, skriver han i en SMS til BAnett.