Vega-ordfører Andre Møller er rasende på Vevelstad-ordfører Ken Richard Hansen. Årsaken er at formannskapet i Vevelstad tirsdag vedtok å foreslå Forvik som base for ambulansebåten på Sør-Helgeland, i sin høringsuttalelse til Helgelandssykehuset.

Tordner mot Hansen

Sykehuset jobber for tiden med en ny ambulanseplan. Den første utgaven ble sendt ut på høring i slutten av mai, og der er et av forslagene å flytte ambulansebåten fra Rørøy på Vega til Tjøtta. Andre Møller ble valgt som Sør-Helgeland regionråds representant i en arbeidsgruppe på 17 personer som har jobbet med planen. Gruppa, som har representanter fra alle tre regionråd på Helgeland, har blitt enige om et alternativ der basen for ambulansebåten flyttes fra Rørøy til Horn, med Rørøy som reservebase ved dårlige værforhold på Horn.

- Og så kommer Vevelstad med et forslag om at båten skal ligge på Forvik i sin høringsuttalelse nå, et par uker før fristen. Dette har jeg aldri hørt om før, og det skipet har seilt for lenge siden. Mandatet var låst allerede før arbeidsgruppa begynte arbeidet 17. mars, og der var det tre alternativer: Tjøtta, Rørøy og Horn. Disse alternativene er utredet, og Helgelandssykehuset vil ikke ha flere alternativer nå. Dette er derfor bare unødig støy, som forstyrrer arbeidet som er gjort i gruppa, sier Møller.

Det er imidlertid ikke frykt for at arbeidsgruppas omforente forslag skal bli forkastet som ligger til grunn for Møllers irritasjon.

- Overhodet ikke, der har vi så bred politisk støtte, samt støtte fra sykehuset, at det har jeg ingen tro på. Det er prinsippet. Nå har vi jobbet så lenge med dette, og kommet fram til en løsning i arbeidsgruppa. Der har jeg lagt kommunepolitikk til side, vært lojal mot mandatet og forsøkt å se på regionens beste. På liv og helse - ikke bare hva som er best for Vega. Samtidig har jeg har hatt tett kontakt med regionrådet hele veien. Så kommer dette fra ingenting. Hansen kunne tatt opp telefonen og gitt beskjed om at Vevelstad hadde andre planer. Det er illojalt. Hvis det er slik samarbeidet skal bli framover, så ser det ikke bra ut, sier Møller.

Vil ikke støtte Vevelstad

Han er tydelig på at dette vil få konsekvenser.

- Jeg er kraftig irritert og opprørt. Vevelstad vil ha vår støtte til sine prosjekter, til tunnel eller bro eller ferjer. Det kan de bare glemme. Hvis Hansen og Vevelstad vil ha politiske venner, så må de løfte blikket. Det går ikke an å holde på slik, tordner Møller.

- Vil Vega sende ut en egen høringsuttalelse?

- Ja, og der skriver jeg at på vegne av Vega så vil vi ha båten 100 prosent på Vega. Men Hansen må huske på hva som er alternativene. Det var bare tre: Tjøtta, Vega og Horn. Ikke Forvik, sier Møller.

- Hvilken funksjon har regionrådet, når det blir slik mellom en regionrådsrepresentant og en ordfører?

- Jeg er enig i at dette er et problem. Skal vi fortsette å ha noe samarbeid i regionrådet, så må vi se på dette. Det er bortkastet arbeid å sitte og snakke der i timevis, og så hive ut det vi blir enige om når det kommer til formannskapene i de respektive kommunene, sier Møller.

- Beklagelig med trusler

Ordfører Ken Richard Hansen i Vevelstad har en annen oppfatning av situasjonen.

- At ikke han har hørt om dette er bemerkelsesverdig. Vi har kommet med innspill om dette på ordførerkonferansen i Brønnøy i april. Der oppfordret Helgelandsykehuset kommunene til å komme med løsninger til både båt- og bilambulanser. Vevelstad kommune sendte da over et innspill skriftlig, om lokalisering på Forvik. Dette fikk vi svar på, og beskjed om at arbeidsgruppa skulle se på dette, sier Hansen.

- Hva tenker du om Møllers beskjed om at dette vil få konsekvenser for videre samarbeid?

- Jeg har ikke vært borti lignende. Jeg synes det er forferdelig synd at vi skal bli truet på denne måten. Møller ringte meg opp og gjorde dette klart, at dette skulle vi få igjen. Det er ganske grovt og uheldig, men det må bare stå for hans regning, svarer Vevelstad-ordføreren.

- Har Møller et poeng i forhold til at han - som representant for regionrådet - burde vært orientert direkte om Vevelstads ønsker?

- Jeg synes det er uheldig at en representant fra regionrådet mener han skal bestemme for alle kommunene på Sør-Helgeland. Det har han ikke mandat til. Jeg stemte for at han skulle representere regionrådet, og støtter det. Men jeg synes samtidig det er rettferdig at kommunene får si noe selv, når det er en høring ute. Regionrådet har ikke noen myndighet over kommunene. Jeg kan ikke si noe annet til mine folk i Vevelstad. Vi ga skriftlig beskjed til Helgelandssykehuset om våre ønsker, og jeg mener derfor at Vevelstad har vært så ryddige som det går an å være, sier Hansen.

- Hvilken funksjon har regionrådet, når slike situasjoner kan oppstå. Burde man ikke søkt å bli enige om et omforent forslag i regionrådet og så bekreftet dette i kommunene?- Det har vi gjort mange ganger, men de vedtakene har deretter blitt forandret på rundt i kommunene. Regionrådet har ingen myndighet i slike saker, og det er kanskje noe vi må diskutere, sier Hansen.