Etter styremøte både torsdag og fredag, der styret har behandlet fusjons-avvisningen fra Sentrum Næringshage i Sandnessjøen, har styret i Torgar Næringshage sendt ut følgende pressemelding:

"Styret i Torgar Næringshage tar til etterretning at styret i Sentrum Næringshage på det nåværende tidspunkt ikke går inn for fusjonsforhandlinger.

Både sentrum Næringshage og sentrale aksjonærer i næringshagene deler imidlertid vurderinger om at innovasjons- og utviklingsarbeidet i regionen vil bli styrket gjennom samling i større og mer robuste næringshager.

Underveis i prosessen har Torgar Næringshage sett på andre veier fram til en slik løsning, og har konkret hatt samtaler med ledelsen i Namdalshagen.

Det har opp gjennom årene etablert seg en naturlig og sterk næringsakse mellom Namdalen og Sør Helgeland. En akse som ikke påvirkes av kommunegrenser eller fylkesgrenser.

De siste årene har denne utviklingen blitt stadig sterkere som følge av veksten innen marin sektor. Dette gjelder både eierskap, innovasjon og operativ drift. Som konkrete eksempler kan trekkes fram etableringen og utviklingen av børsnoterte Fjord Seafood som nå er en del av Marine Harvest, SinkabergHansen, Norsk Fisketransport og samarbeide rundt Brønnøy Fiskemottak.

Det finnes en rekke tilsvarende eksempler i andre virksomheter og bransjer,  som transport (Torghatten/Trønderbilene/NTS), entreprenør og byggebransjen, bilbransjen, reiseliv og landbruk/næringsmiddel.

Det kommersielle samarbeidet har også gjort det høyaktuelt å se på muligheter for å styrke samarbeidet innen innovasjon og utvikling. Bl.a. er det i sommer sendt inn felles søknad fra næringshagene om ekstra midler fra SIVA til et prosjekt om bærekraftig og innovativt havbruk. Namdalshagen har også operative oppdrag i Bindal, først og fremst som engasjert daglig leder i Bindal Utvikling.

Også på andre områder utvikles aksen mellom Sør Helgeland og Namdalen; sykehus, ambulansehelikopter, høgskoleutdanning og videregående skole (Val). Kommunene i området har også om et felles revisjonsselskap KomRev Trøndelag IKS. Brønnøysundregistrene har også inngått avtale med Telenor om innovasjon og utvikling. Fra Telenor sin side følges dette opp fra Rørvik.

Namdalshagen AS har en sunn og robust økonomi med fokus på innovasjon og utvikling. Torgar Næringshage har lagt bak seg en krevende økonomisk periode som har tatt mye fokus, men disse forhold er det nå ryddet opp i. Tiden er derfor inne for å se på hvordan man kan sikre et robust, kompetent og aktivt innovasjons- og utviklingsarbeid, og i denne sammenheng, se på muligheten for å optimalisere næringshagestrukturen i Namdalen og Sør Helgeland. Dette vil kunne få stor og positiv betydning for utvikling av regionens næringsliv fremover, og vil også gi reduserte overheadkostnader og et mer robust innovasjonsmiljø.

Det er derfor enighet om å utrede alternative løsninger for et samarbeid.

Styret i Torgar Næringshage vil innkalle til eiermøte og Ekstraordinær Generalforsamling så snart det er praktisk mulig."

Vil ikke kommentere

Daglig leder Rögnvaldur Gudmundsson i Torgar Næringshage opplyser også følgende til BAnett:

- Verken styret og daglig leder i Torger eller styreleder og daglig leder i Namdalshagen ønsker å kommentere videre om pressemeldingen.