Nærings- og fiskeridepartementet opplyser i en pressemelding i dag at klagebehandlingen av de "mørkegrønne" laksekonsesjonene i gruppe C er ferdig.

Både Bindalslaks AS og Norsk Havbrukssenter har fått opprettholdt sine konsesjoner. Dermed vil Brønnøy og Bindal kommune få 10,7 millioner kroner hver i kompensasjon.

Avsluttet

- Dette avslutter prosessen med de grønne laksekonsesjonene, og jeg er sikker på at vi allerede kan se at de bidrar til å løfte miljøteknologi over på et kommersielt nivå. Den utviklingen og kreativiteten vi i dag ser innenfor fiskeoppdrettsteknologi er et godt eksempel på hva det grønne skiftet i praksis er, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i pressemeldingen.

Departementet har opprettholdt alle vedtakene som ble fattet av faggruppen i første instans.

- Vi har gjort en ny og grundig vurdering av klagene. Jeg har kommet til at de som fikk tildelt konsesjon av faggruppen er de som best oppfyller kriteriene som er knyttet til lakselus og rømming av oppdrettsfisk, sier Aspaker.

I 2013 ble det lyst ut 45 nye tillatelser til oppdrett med laks, ørret og regnbueørret. Tillatelsene ble delt inn i tre grupper med noe ulike vilkår, hvorav ti tillatelser ble tildelt i Gruppe C. Denne gruppen hadde de strengeste kravene til lus og rømming.

Behandlingen av klagene i Gruppe C innebærer at alle tillatelsene har blitt tildelt, og at saksbehandlingen av tildelingsrunden 2013 er ferdigstilt i forvaltningen. Dermed må de aktørene som har fått konsesjon betale vederlaget for tillatelsene innen 30 dager.

Skeptiske

Natur og Ungdom mener på sin side at det er lite grønt og skjønt ved konsesjonene:

– Utlysningen av nye grønne konsesjoner er som ulv i fåreklær. Regjeringen setter hverken krav til innløsning av eksisterende konsesjoner eller strenge nok miljøkrav på f.eks. utslipp, lakselus og rømning. Dette er i praksis grønnmaling av miljøfiendtlig oppdrettsvekst, sier Einar Helland Berger, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

Natur og Ungdom er i motsetning til Aspaker tvilende til at dette vil bidra til et grønt skifte:

– De få kravene som er satt, er alt for svake, og selskapene slipper unna uten å ta i bruk nye miljøløsninger. Strenge og spesifikke miljøkrav er en forutsetning for at ny, miljøvennlig teknologi blir utviklet og tatt i bruk. Det Aspaker foreslår bidrar ikke til noe grønt skifte, mener Berger.

I tillegg til konsesjonene som nå er utlyst, tilbydde Aspaker i fjor 5 prosent vekst i produksjonen til eksisterende anlegg i bytte mot strenge lusekrav:

– Det er rart å dele ut enda flere konsesjoner før man har gjort seg erfaringer med om oppdrettselskapene klarte de strenge lusekravene knyttet til 5 prosent. Og man har heller ikke evaluert de eksisterende konsesjonene. Fiskeriministeren forhaster seg, og vi frykter kysten vår vil lide av den økende belastningen, sier Berger.

I Gruppe C har følgende selskap fått endelig tilsagn om tillatelse:

Bindalslaks AS

Engesund Fiskeoppdrett AS

Hardingsmolt AS

Lerøy Vest AS

Mainstream Norway AS

Marine Harvest Norway AS

Nekton Havbruk

Norsk Havbrukssenter

Senja Akvakultursenter AS

Sulefisk AS