Søndag den 30. august ble Strompdal skogstue i Lomsdal-Visten nasjonalpark åpnet som turistforeningshytte. Det ble i anledning dette arrangert fellestur og satt opp båt fra Horn med skyss til Børjeøra i Storbørja i Velfjord. Herfra gikk turfølget til Strompdalen, der den offisielle åpningen ble foretatt. Deretter stod tur til Meheifossen på programmet. Selv om været var dårlig og noen derfor meldte forfall, deltok drøyt 30 personer.

Etter at hele turfølget var kommet fram til Strompdalen og fått seg en matbit, innledet leder av Brønnøysund turlag (BRT) Asta Høland med å ønske de frammøtte velkommen før det ble holdt flere korte taler.

Leder av hyttegruppa, Arild Strømmen åpnet med å si noen ord om prosessen fram til overtakelsen av hytta fra Miljødirektoratet, og delte samtidig ut godord til de som hver på sin måte har bidratt til at dette nå har blitt en realitet. Ros ble gitt til Robert Storvik som alltid stiller opp når hyttegruppa spør og til Åsmund Granås og Velfjord historielag som nå bidrar til at turlaget får formidlet området kulturhistorien til området på en god måte, gjennom det lille biblioteket som er gitt i gave til hytta. Han roste også Nasjonalparkstyret ved nasjonalparkforvalter Torhild Lamo og Statens naturoppsyn ved Carl Norberg for hjelp og godt samarbeid, og også kulturkonsulent i Brønnøy kommune Magnar Solbakk for å være et godt og kunnskapsrikt kontaktpunkt  for BRT.

Nasjonalparkforvalter Torhild Lamo holdt også en kort tale. Hun fokuserte på nasjonalparkens store natur- og opplevelseskvaliteter og sa også noe om nasjonalparkstyret og Statens naturoppsyns rolle og arbeid i området. Hun ga også honnør til 10. klassingene ved BBU og Salhus for ryddejobben de gjorde i Strompdalen når de var på skoletur i Lomsdal-Visten for en uke siden.

Deretter sa kulturkonsulent Magnar Solbakk  litt om kulturhistoren til Strompdal gård, der hytta ligger, og som har røtter tilbake til 1600-tallet. Han la også vekt på at bygninger som Strompdal skogstue trenger et godt fadderskap som den nå har fått for å bli tatt vare på.

Før Høyland kuttet snora og åpnet hytta, avrundet hun med å si at hun var lettet, glad og forventningsfull. Lettet fordi BRT endelig har fått på plass en hytte - og at det er ekstra stas at denne ligger i Lomsdal-Visten nasjonalpark. Hun takket samtidig de som på ulike måter har gjort dette mulig. Hun uttrykte videre glede over at BRT nå har en hytte og dermed er fullverdige medlemmer av DNT-familien. Samtidig har hun forventninger til framtiden. Håpet er å kunne tilby lokale og tilreisende turfolk flere hytter på Sør-Helgeland etter hvert!

Etter åpningen ble det arrangert tur til den flotte og mektige Meheifossen via den gamle vinterveien til Meheia på tur inn og via ura ved Lomsdalselva på vei ut.  Turfølget returnerte med båt fra Børjeøra kl. 19, våte, slitne men med en god turopplevelse rikere. BRT sine nettsider vil om kort tid være oppdatert med nærmere informasjon om hytta og hvordan man kommer seg dit.

Arild Strømmen,

hyttegruppa – Brønnøysund turlag