Fra og med i dag overtar Boreal hurtigbåt-ruten mellom Kirkøy på Vega og Sandnessjøen. Torghatten Nord har hatt sambandet det siste året, men nå skal Boreal overta de neste tre årene. Selskapet har også mulighet for å få forlengelse i to år.

Nyrenovert

Boreal har hentet hurtigbåten MS "Rypøy" fra nordligere strøk, for å betjene sambandet. Båten som ble levert fra Oma Baatbyggeri på Stord i 1997 er kraftig ombygd de siste månedene, ved samme verft. Ifølge driftsleder Lars Johan Skagemo hos Boreal er de første erfaringene med båten gode.

- Mannskapet har stortrivdes med båten. Jeg tror dette blir en helt perfekt båt for denne ruten. Hun står ikke tilbake for noe, sier Skagemo.

Salongen er totalrenovert og kapasiteten er økt fra 90 til 95 passasjerer. Båten vil ha en rutefart på 26 knop.

- I tillegg har vi installert helt ny radar, for å tilfredsstille alle krav som settes til navigatørene i denne spesielle ruten. Vi har også installert ny rullestolheis, toppmoderne evakueringssystem og fjernstyrt gangvei. Akterdekket er forlenget, for å gi plass til stativ for å plassere kajakker og sykler. Vi skal ha inn en aktør fra kajakkrelatert virksomhet, som har erfaring med dette, for å få tilrettelagt denne løsningen på beste måte. Dette blir gjort i løpet av vinteren, slik at det er klart til våren, sier Skagemo.

Turistvennlig

Det er gode nyheter for kajakk- og sykkelturister. De kan også forvente de samme rutene som Torghatten Nord har kjørt etter det siste året. Fylket legger også opp til sommerrute over samme lest som i år.

- Vi ønsker å levere et godt produkt. Det er mye turister der om sommeren, og vi vil ha et produkt som kundene trives med, sier daglig leder Per Hansen i Boreal Transport Nord.

"Rypøy" går inn i tjeneste fra Sandnessjøen klokken 15.15 i dag. Torghatten Nord har sørget for første tur inn til Sandnessjøen i dag.

- Vi jobber nå med å klargjøre båt og mannskap til første tur. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Torghatten Nord i denne saken, de har gitt et svært positivt inntrykk i overgangsfasen, sier driftsleder Skagemo til BAnett fredag formiddag.

Fornøyd ordfører

Ordfører André Møller i Vega er svært tilfreds med både båt og ruteplan.

- Jeg fikk se en presentasjon av båten og rutene hos Boreal sammen med ordførerne fra Herøy og Alstahaug for et par uker siden. Dette er en kjempesak. Vi har strevd sånn med denne ruten, men gjennom et godt samarbeid med nabokommunene så beholder vi ruten og får sommerrute med tre avganger fra Vega fra mai til september slik som i fjor. Jeg er svært godt fornøyd, sier Møller.

Han roser fylkesråd Hild Marit Olsen for jobben hun har gjort.

- Reiselivssjefen på Vega er veldig fornøyd. Omdømmemessig er det dårlig med reservebåter som ikke tar sykler og som ikke går. Båter må følges opp. Hild Marit Olsen er veldig god på det, og nå får vi en båt som har bra kapasitet, som er nyrenovert og som har eget opplegg for kajakk og sykler. Det er meget bra, fastslår ordføreren.