Registerdirektør Lars Peder Brekk la inn en liten helgardering da han ønsket lokale og nasjonale politikere fra partiet han selv har sittet på Stortinget på velkommen.

– Jeg er veldig glad for å få besøk av dere – og det vil gjelde dersom jeg får besøk av partiledere fra andre parti også! forsikret han.

Får tak i folk

Vedum kom sammen med stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås, i tillegg møtte så vidt flere Sp-kandidater enn register-nøkkelfolk, til sammen nær 30 personer.

Brekk fortalte om Brønnøysundregistrene, som med sine 580 ansatte i Brønnøysund, Narvik og Oslo drifter 17 registre, Altinn og Seres.

- Vi er fremst i verden på en god del områder, sa Brekk, som svarte følgende på Slagsvold Vedums spørsmål om det er vanskelig å rekruttere kompetente folk.

- Det er lett. På spesielle stillinger må vi jobbe hardere, men det er spennende å jobbe hos oss, så det går bra.

Kun Estland er i nærheten av å måle seg med Norge i offentlig bruk av e-forvaltning. For eksempel foretas 66 prosent av navneenedringene på privatpersoner og 63 prosent av navngivningen på nyfødte  på Altinn.

97 prosent av selvangivelsene leveres elektronisk – til forskjell fra Sverige, som nylig la ned sin løsning etter å ha oppnådd mindre enn én prosent. I Norge har alle innbyggere over 15 år en Altinn-konto, det samme har én million bedrifter.

- Rop høyt!

Og Sp-leder Vedum likte det han fikk høre.

– Det er inspirerende å komme hit, Lars Peder! Eller «direktør» får jeg vel si nå. I diskusjonen om lokalisering av statlige arbeidsplasser kan Brønnøysund være et forbilde. Her har man bygget kompetansemiljøer, det er til inspirasjon for mitt hjemfylke Hedmark, hvor vi skal etablere Norsk helseregister på Tynset.

Stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås er som nordlending også stolt av registrene.

- Vi som er fra området er kjempestolte over hva dere har betydd, både for Brønnøysund og for forvaltningen i Norge.

Brønnøys Sps ordførerkandidat Trond Horn ga de besøkende rikspolitikerne klar beskjed:

- Suksessen som har vært her, den må videreformidles og ropes høyt om! Her viser man hver dag at det går an.