Det var i mandagens Helgelendingen at leder for Brønnøy Næringsforum John-Arne Warholm er avbildet sammen med ledere for næringsforeningene i Alstahaug, Rana og Mosjøen under tittelen «Er enige om at det bør ligge i Mosjøen». Der kan man lese at et samlet næringsliv på Helgeland ønsker at et nytt våpenregister skal legges til Mosjøen.

– Brønnøysundregistrene har sagt at dette er noe som kan gjennomføres i Mosjøen. De har også lovet å stille opp med sin kompetanse på registerområdet, sier Bjørn Larsen i Mosjøen næringsforening til avisen.

Støtter registrene

Til Brønnøysunds Avis sier John-Arne Warholm at avisen har dratt det litt langt når de tar han til inntekt for et syn om at et slikt register skal ligge i Mosjøen.

– Denne saken har ikke vært oppe til behandling i Brønnøy Næringsforum. Den eneste informasjonen jeg har fått er at jeg har fått referert fra et prosjekt der Brønnøysundregistrene har vært representert. Jeg støtter registrene – de vil ha jobber, og de jobber nå for et våpenregister. Registrene må ha hånda på rattet, og de vet best hvordan dette skal gjøres. Det er det jeg støtter, sier Warholm.

Nasjonalt senter

Ved Brønnøysundregistrene ønsker kommunikasjonsdirektør Geir Glad initiativet velkommen, men sier samtidig at det kun vil være forvaltningsoppgaver knyttet til våpen som eventuelt blir i Mosjøen.

– Brønnøysundregistrene ble kontaktet av Mosjøen og omegn næringsselskap og representanter for Politiet i Mosjøen, der vi ble presentert planer for et nasjonalt senter for våpenforvaltning som skal erstatte arbeidsplasser som forsvinner når politidistriktet legges under Bodø politidistrikt. Vi ble forespurt om vi kunne være med i et samarbeid om å etablere et slikt senter, der en del av det var å opprette et våpenregister, sier Glad.

Forvaltning i Mosjøen

Ifølge Glad er intensjonen at Brønnøysundregistrene håndterer selve registerdelen, mens forvaltningsarbeidet utføres fra Mosjøen. Glad understreker også at det ikke er tatt noen beslutninger om å opprette et slikt register.

– Vi synes det er en veldig god ide, og vi bidrar gjerne. Brønnøysundregistrene er i verdensklassen når det gjelder oppbygging og drift av registre, og ved å knytte det opp mot Altinn åpner det for nye muligheter for å etablere et moderne og velfungerende våpenregister, sier Glad.

– Så det er ikke snakk om å opprette et nytt register som lokaliseres i Mosjøen?

– Nei, det vi har diskutert er opprettelse av et nytt register som skjer i regi av Brønnøysundregistrene i nært samarbeid med politidirektoratet som bestiller, mens forvaltningen skjer i Mosjøen, sier Glad.

- Registrene må ha hånda på rattet, og de vet best hvordan dette skal gjøres. Det er det jeg støtter, sier John-Arne Warholm i Brønnøy næringsforum. Foto: Lillemor Hestvik