I sommer har NRKs Sommeråpent-båt igjen reist langs norgeskysten og laget programmer fra Kyst-Norge. Kommentator Torstein Hvattum i Aftenposten roser statskanalen for at de forlater Oslo for å besøke 41 steder langs kysten om sommeren.

Men samtidig skriver han i sin kronikk at årets utgave av Sommeråpent samtidig viser "påfallende mangel på geografisk kreativitet ved å favorisere kystkulturen. Nok en gang."

"Det er på høy tid at fjellfolket, og kvinner og menn på flatbygdene innaskjærs, blir hovedaktører i lisenskanalens parademarsj i beste sendetid. Innlandsbefolkningens hverdag, deres kulturelle historie og næringsmessige særegenhet, er en like viktig del av norgeshistorien som den maritime.", mener Hvattum.

Andre mener at nettopp kystkulturen er en av årsakene til programmets suksess. Medieforsker Roel Pujik ved Høyskolen på Lillehammer sier til NRK:

- Jeg har en følelse, uten å være sikker, på at kystkulturen er litt underrepresentert i NRK. Mye har handlet om Oslo. I forhold til hvor stor betydning kysten har for nordmenn, har det vært lite om det på tv.