Torgeir Evensen ble førstemann til å ankomme Austerfjorden etter den to mil lange minnemarsjen fra Eiterådalen i Vefsn. Han gikk rett i vannet til et velfortjent bad ved endt marsj. Også 17 år gamle Jardar Aasen var blant deltakerne på årets turmarsj, en marsj han har gått nesten hver sommer siden han var syv år gammel. Han gikk like godt over fjellet til Eiterådalen fredag og tilbake igjen på lørdag.

- Jeg tror det er ett år jeg ikke har vært med. Jeg går fordi det er god trim, sier 17-åringen som karakteriserer dagens fjelltur som "helt grei".

Den tradisjonsrike turmarsjen fra Austerfjorden i Visten til Eiterådalen i Vefsn er på rundt to mil og innebærer stigning opp til 900 meter. Klokken ni i dag tidlig la 39 turgåere i vei fra Vistensiden, mens 50 deltakere startet fra andre siden for å gå motsatt vei.

- Her er det god stemning, og nå klarnet det jo opp også. Det blir godt marsjvær, sier Bønå på telefon fra Visten lørdag morgen.

Hedrer motstandsfolket

Der startet de arrangementet allerede i går kveld med telting og sosialt samvær. Sjøbergmarsjen går i det samme terrenget som motstandsbevegelsen fraktet våpen og ammuniisjon under 2. verdenskrig, og marsjen er kalt opp etter kaptein Birger Sjøberg som ledet arbeidet. Birger Sjøberg ble skutt av tyskerne, og marsjen starter hvert år med kransenedleggelse til ære for motstandsmannen.

- I år er det litt færre som går marsjen enn tidligere. Det skyldes nok usikkerheten rundt været med fare for tåke og diverse, sier Bønå, som tror dagens turgårere likevel vil få en fin turopplevelse over fjellet.

- De vil få en utrolig flott tur, med god utsikt over Vistenfjorden når de kommer opp i høyden.

Sprang over fjellet

De første deltakerne venter han vil ankomme Austerfjorden rundt klokken 12.

- I år er det nok ingen som vil prøve å konkurrere om å komme først i mål, og det er jo en ren turmarsj, sier Bønå.

I fjor satte likevel Mikael Bønå rekord på strekningen med gå turen på 2 timer, ett minutt og 39 sekunder.

- Da gikk han andre veien, fra Eiterådalen. Forresten, gikk og gikk, han sprang vel mesteparten av turen.