Stadig flere får øynene opp for økologiske varer. Et skritt på veien til en bedre verden, tror noen, bare tull og alt for dyrt, mener andre. Etterspørselen etter økologisk mat er uansett økende, og i fjor hadde omsetningen på landsbasis en total økning på 30 %.

Maiken Pollestad Sele er seniorrådgiver i Oikos, en ideell medlemsorganisasjon for alle som har interesse for økologisk mat og - produkter.

- Du kan si det slik at forbrukerne etterspør mer økologisk, men produksjonen øker ikke tilsvarende. Vi i Oikos forsøker å formidle til norske bønder at det er stor interesse for økologisk mat, og håper at flere vil produsere mer økologisk. Vi ønsker jo ikke at grossistene må dekke etterspørselen av økologisk mat kun ved import, forteller Pollestad Sele.

Herdis Broks, daglig leder ved Sunkost Havnesenteret er enig i at interessen er økende.

- Vi har merket en større interesse etter økologisk mat og mer naturlig hudpleie, uten hormonforstyrrende stoffer og slikt. Folk som kommer hit er allerede godt oppdaterte på hva de vil ha, forteller Broks.

- Det er alle slags kunder innom, også mange menn. Det virker som menn begynner å bli mer opptatt av økologiske produkter og kremer. De handler mer allsidig nå, det er ikke bare kosttilskudd og treningsprodukter lenger.

Lars Tomas Sletten Kapelrud er en av de lokale bøndene som driver økologisk landbruk.

- Jeg ser både fordeler og ulemper ved å drive økologisk, men det samme kan jeg si om konvensjonelt landbruk.

Henger norske bønder litt etter når det gjelder dette?

- Nei, jeg er ikke helt enig i det. Jeg tror mange flere norske bønder hadde valgt å drive økologisk, hvis det hadde lønnet seg i kroner og øre. Men det gjør det ikke nå. Jeg har minimal fortjeneste på å produsere heløkologisk kjøtt, i motsetning til vanlig kjøttproduksjon. Kanskje bare 1 %.  Det er mye dyrere for meg med innkjøp av varer, kraftfóret koster jo nærmere 25 % mer enn vanlig kraftfor. Jeg velger uansett å se det totale bildet, penger er én ting, miljøhensyn noe annet, og da velger jeg heller økologisk.

Kapelrud som driver gårdsdrift på Trælnes spiser kun egenprodusert kjøtt:

- Jeg vil ikke kalle meg økofanatiker, men jeg spiser kun storfekjøtt fra egen gård. Det smaker jo fortreffelig, jeg vet hva dyrene har spist og dyrene har levd idylliske liv her på gården. Ku og kalv går sammen, og kalvene drikker melk hele sommeren.