Norges vassdrags- og energidirektorat ga 20. juli Fred. Olsen Renewables AS grønt lys for utbygging av Marfosselva kraftverk i Åbygda i Bindal kommune. Dette skriver NVE i ei pressemelding. De forteller at utbyggingen vil være et bidrag til økt produksjon av fornybar energi med avgrensede effekter for miljø og brukerinteresser.

Landskapselement i Åbygda

Kraftverket vil kunne produsere 10,30 GWh per år, og gi strøm til om lag 500 husstander ifølge NVE. Kraftverket vil utnytte fallet mellom 165 moh. og 8 moh. i Marfosselva. I pressemeldingen skriver NVE at Marfossen er et tydelig landskapselement i Åbygda, og kraftverket vil derfor ivareta verdiene knyttet til landskapet, og setter krav til ei minstevannføring på 350 liter per sekund i elva i sommersesongen, og 120 resten av året.

I reinbeiteland

NVE melder om at inntaket ligger i reinbeiteland, men at det ikke vil sperre for flytteveien for rein. De opplyser om at det i liten grad er behov for å bygge ny vei, og at rørgate og stasjon ikke skal røre ved naturmangfoldet knyttet til fossrøyken nederst i elva. I pressemeldingen konkluderer NVE at utbyggingens fordeler er større enn skader og ulemper for private og allmenne interesser, og har derfor gitt Fred. Olsen Renewables løyve til bygging av Marfosselva kraftverk.