Dommen i saken fra Brønnøy tingrett mellom Høyholm Vekst og staten ved Landbruksdepartementet ble forkynt 20. november. Tingretten mener samarbeidet mellom de to gårdsbrukene ikke har vært ulovlig, selv om det er ubestritt at de to gårdsbrukene på Høyholm samarbeider tett.

Ikke økonomisk interesse

I dommen fra tingretten heter det at det har vært avgjørende for retten at samarbeidet ikke er av økonomisk interesse i strid med vilkåret i samarbeidsbestemmelsen i svine- og fjørfeproduksjonsloven paragraf 3. Retten mener produsentene ikke har hatt økonomisk gevinst eller fordel av via samarbeidet.

Saksøkerne har ifølge retten oppfylt sin bevisbyrde etter svine- og husdyrkonsesjonslovens paragraf 6 ved å legge frem nødvendige dokumenter og gi de nødvendige opplysninger som er relevante i samarbeidsvurderingen. Samarbeidet bærer preg av en kombinasjon av tilfeldigheter, og praktiske løsninger på de utfordringer bøndene har møtt som følge av at de driver svineproduksjon i en liten kommune med mangel på nært tilgjengelige ressurser. Derfor har retten funnet at saksøkernes samarbeid har vært som følger av helt andre interesser enn de økonomiske, men praktiske og logistikkmessige interesser. Dette er ifølge retten ikke i strid med lovverket. Retten mener samarbeidet ikke har vært med tanke på å oppnå stordriftsfordeler og at de heller ikke rent faktisk har oppnådd økonomiske fordeler.

Staten vurderer anke

I dommen fra tingretten har saksøkerne vunnet saken fullt og har rett på å få dekket alle sakskostnader.

Dommen er ikke rettskraftig.

Regjeringsadvokat Erik Bratterud skriver i en kort kommentar til BAnett at Staten vurderer ankespørsmålet. Ankefristen er 20. desember.