Fylkesmann Hill-Marta Solberg utpekte Vevelstad kommune som én av fire små kommuner på Sør-Helgeland med åpenbare utfordringer.

" De klarer seg fordi det er liten avstand til Brønnøy, men vi vet at her er en kommune som er veldig avhengig av å løse oppgaver med andre", sa fylkesmannen tidligere i dag .

Kjenner ikke på  stort endringsbehov

-Det er ingenting jeg har hørt av fylkesmannens presentasjon i dag som gjør at jeg har endret standpunkt; Nei, Vevelstad bør stå som egen kommune. Fylkesmannen påpeker et stort behov for endring. Jeg vet ikke at dette er et behov mange av oss går og kjenner på i hverdagen, sier vevelstadordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Ordføreren understreker at kommunen har et veldig godt samarbeid med sine naboer.

- Og vi ønsker å samarbeide mer for å utvikle enda bedre tjenester der det er mulig, uten å gå inn i noen ny styringsform. Jeg er veldig takknemlig for at vi blir respektert om det med sammenslåing. At vi ikke ønsker dette, og at fylkesmannen ser på de begrunnelsene som har vært gitt i det arbeidet som er gjort, sier Andreassen.

Kommer godt ut

Vevelstadordføreren mener kommunen har kommet godt ut av den nye modellen for inntektssystemet, og ser heller ikke at det skal være grunn til å frykte et demokratisk underskudd med å stå selvstendig i en regional samarbeidsløsning.

-Kanskje var det ikke intendert at vi skulle komme godt ut av det nye inntektssystemet, men det gjør vi. Hva som eventuelt kommer i fremtiden av økonomiske tvangsmidler kjenner vi ikke. Når det gjelder kommuneblokk med et regionalt styre,  så har ikke kommunestyret i Vevelstad gått inn for dette. Vi trenger heller ikke danne interkommunale selskap, men kan gå videre med en  vertskommunemodell, konstaterer Bøkestad Andreassen.

Ser mulighet i  vertskommunemodell

-Med slik vertskommunemodell har den enkelte kommune fortsatt selvråderett, men kan samarbeide om andre om tjenester hvor dette er nødvendig. Vevelstadværinger vil ha langt mer påvirkning med en  slik interekommunal samarbeidsordning enn som  tvangssammenslått, hevder vevelstadordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.