Brønnøysunds Avis har i flere artikler omtalt saken om to gårdsbruk på Vevelstad som etter fylkesmannens og Landbruksdirektoratets vurdering har drevet for tett. Dette er to svineprodusenter som begge har konsesjon på 2100 slaktegris i året. Etter et tilsyn i oktober 2013 mente fylkesmannen at de to drev så tett at det måtte regnes som et driftsfelleskap. Dette betyr at de to produsentene må betale en standardisert erstatning til staten på 621.000 kroner for 2013.

Millionerstatning til staten

Dette standardiserte erstatningskravet kan bli langt større. Landbruksdirektoratet anmodet fylkesmannen å se på om bøndene drev på samme måte også i 2011 og -12 og dermed må betale en standardisert erstatning også for disse to årene. Totalt på tre år kan dette bety en erstatning til staten på vel 1,8 millioner kroner. Dette betyr, etter bøndenes utsagn, at de vil gå konkurs.

Advokat på saken

Advokat Geir-Arne Blix Johansen i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS representerer gårdbrukerne i denne saken.

– Saken har nettopp vært underlagt klagebehandling i Landbruksdirektoratet, der direktoratet har vært enig med klagerne i at flere faktiske forhold som ble vektlagt i det opprinnelige vedtaket var uriktige og ikke kunne tillegges vekt. Slik saken står nå er det et spørsmål om tolkning av regelverket. Vi mener driften har vært i tråd med regelverket og at direktoratets tolkning av loven er uriktig. Det er derfor ønskelig at tingretten skal se på problemstillingen, sier Johansen.

– Hvordan vil dere prøve dette rettslig?

– Vi arbeider nå med et ugyldighetssøksmål mot staten. Landbruksdirektoratet har godtatt å vente med å gjennomføre vedtakene til det foreligger en endelig domstolsavgjørelse i saken. Dette er positivt da det er en sak som reiser flere prinsipielle spørsmål, sier advokaten.

Kommunen: I tråd med regelverket

Disse bøndene har hele tiden hatt tett kontakt med landbrukskontoret i kommunen. Landbrukskontoret har støttet dem i at de har drevet helt i tråd med lovverket helt fra 2007 og frem til i dag.

Først etter et varslet tilsyn med brukene i 2013, der både kommune og fylkesmann var med, ble det etter fylkesmannens vurdering klart at de to drev for tett. Vevelstad kommune mente, selv etter tilsynet, at de to gårdbrukerparene Sigfred Grønbech, Frida Lindholt, Rune Solli og Siw Grønbech Solli drev i tråd med regelverket.