For 25 år ble den aller første Nordisk Folkeriksdagen arrangert, og det på Vega. Siden den gang har dagen blitt feiret av de ulike Fritt Norden-organisasjonene ulike steder i Norden, men på lørdag er de igjen samlet der alt startet. På Vega.

– Vega er godt omtalt i boken som omhandler avstemningen om vi skulle bli en del av EU (den gang EF journ.anm) i 1994. Vega var veldig sentralt i Nei-kampanjen den gang, sier Asbjørg Myhre fra Fritt Norden-styret.

Hun er også leder av jubileumskomiteen.

Fritt Norden ble dannet for samarbeid mellom de nordiske landene uten et internasjonalt overstyre fra blant annet EU, og kom sammen under mobiliseringen til «Nei til EF» i 1994, forklarer Myhre.

Fra lørdag til torsdag er det mange foredrag som skal holdes ute på Vega i forbindelse med 25-årsjubileumet. På foredragslisten står blant annet Gerd-Liv Valla, Berit Ås og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Det er samlet foredragsholdere fra Norge, Sverige og Danmark.

Myhre håper det er mange som velger å ta turen innom folkets hus på Gladstad mens arrangementet foregår.

– For 25 år siden var det mellom 250 og 300 personer som møtte opp. Det forventer vi ikke i dag. Mobiliseringen var mye større for 25 år siden enn hva den er i dag. Men vi trenger fortsatt den samme mobiliseringen for landets økonomi, klima og fred i dag. Kanskje mer.