Fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (Krf) har hatt denne saken på sitt bord i flere måneder. På samme måte som hennes forgjenger hadde.

Lang saksgang

I mars i fjor var Noresjø fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse da Riksantikvaren meddelte at de mente nasjonale kulturminneinteresser var truet av planer om oppdrett i verdensarvområdet. Denne innsigelsen kom etter at Vega kommune hadde hatt sin del av Kystplan Helgeland ute på andre gangs høring.

Noresjø sa til BAnett den gang at de ville gå grundig gjennom rapporten fra ICOMOS og IUCN og deres anbefalinger angående oppdrett i verdensarvområdet. Først etter denne gjennomgåelsen ville de kunne avgjøre hva de ville gjøre med akvakultursøknadene som ligger til behandling.

Etter dette har det kommet en ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). Denne kom høsten 2017. Også denne rapporten er lagt til grunn for avgjørelsen hos Nordland fylkeskommune.

I januar sier Noresjø til BAnett at de vil komme med en snarlig avklaring.

- Vi kommer til å legge frem en politisk sak om ikke veldig lenge slik at vi får gitt et svar til oppdrettssøkerne. Dette skal opp i fylkesrådet.

- Vil dere ta dette opp i fylkesrådet før påske?

- Ja. Nå må de få et svar. Jeg synes vi er på overtid nå i forhold til dem som har søkt, sier næringsråden.

Marine Harvest Norway AS søkte i april 2015 om etablering av ny lokalitet ved Rørskjæran.

Spesiell sak

Det er Nordland fylkeskommune som er tildelingsmyndighet og har koordineringsansvaret for søknader om akvakulturtillatelser. I alle slike saker skal fylkeskommunen først kvalitetssikre mottatte søknader og deretter videresende for behandling i den aktuelle kommunen for offentlig utlysning og behandling. Samtidig sendes søknaden til Kystverket, Fylkesmannen, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet. Resultatene fra kommunal behandling/offentlig utlysning sendes fylkeskommunen, som ettersender disse til samme sektormyndigheter. Til slutt foretas en samlet vurdering og sluttbehandling etter mottatte uttalelser og eventuelle innsigelser fra sektormyndighetene.

- Vi har ikke tidligere hatt lokasjoner som har berørt så mange. Når det søkes i verdensarvområdet er dette komplisert. Derfor må vi ta dette veldig seriøst og gjøre dette ordentlig, sier Noresjø.

- Har dere den kunnskapen som skal til for å fatte en beslutning?

- Vi har det som trengs for å kunne gi et svar, sier Ingelin Noresjø og bekrefter at dette er en beslutning som fattes politisk i fylkesrådet og som ikke skal tas videre til fylkestinget.

Kystplan til mekling

Vegas del av Kystplan Helgeland fikk innsigelser fra Fylkesmannen i Nordland og fra Riksantikvaren etter å ha vært ute på andre gangs høring. Planutvalget i Vega kommune vedtok 13. desember å be om mekling i denne saken. Nå ligger denne hos fylkesmannen og kan også havne hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ifølge et møtereferat etter et dialog- og arbeidsmøte mellom Vega kommune, stiftelsen Vegaøyan verdensarv, fylkeskommunen, fylkesmannen, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren den 8. desember, ble nasjonal oppfølging av rapporten fra ICOMOS og IUCN diskutert. I dette møtet fremhevet Riksantikvaren og Miljødirektoratet sitt syn om at ny kunnskapsbasert konsekvensutredning i forbindelse med kommuneplanen må på plass før konsesjonsbehandling av konkrete anlegg. De mener rapporten fra ICOMOS/IUCN og Sweco, samt rapporten fra NINA vil gi viktig kunnskap og vil inngå i grunnlaget for ny konsekvensutredning. De mener også at revidert kommuneplan må inneholde en grundigere konsekvensutredning når det gjelder påvirkning på verdensarvverdiene.

Ba om framdrift

I samme møte ble det avklart at Vega kommune som planmyndighet, må ta stilling til om de ønsker å iverksette en ny konsekvensutredning. Dette gjelder også for Nordland fylkeskommunes behandling av konsesjonssøknadene. Vega kommune, representert ved rådmann Brit Skjevling, teknisk sjef Anders Karlsson, avdelingsingeniør Rune Kristiansen, miljøvernsjef Margrethe Wika samt representanter fra Nordland fylkeskommune, ba om at det måtte foreligge en skriftlig henvendelse eller anmodning dersom det skal kreves ytterligere konsekvensutredninger. I denne henvendelsen bør det vises til lovhjemmel og hva som må utredes mer. Riksantikvaren sa de ville følge opp dette med Klima- og miljødepartementet snarest for å drøfte om denne anmodningen skal komme fra departementet.

Riksantikvaren og Miljødirektoratet holder fast ved at både kystplanen og konsesjonssøknadene stilles i bero til kunnskapsgrunnlaget er tilstrekkelig utredet. Fylkeskommunen understreket i samme møte at det er viktig å ha fremdrift med tanke på behandling av konsesjonssøknadene, og de frister som er gitt gjennom lov og forskrift.