Kjartan Sørøy i Kystpartiet la frem et felles forslag med Senterpartiet på å øke ordførerens godtgjørelse fra 700.000 kroner i 2017 til 725.000 kroner i 2018. Det ble også foreslått å øke varaordførerens godtgjørelse fra 10 prosent av ordførerens godtgjørelse til 15 prosent.

Forhandlet selv

Ordfører Andre Møller forhandler hvert år egen godtgjørelse i kommunestyremøtet i siste møte før jul. Som tidligere år understrekte han at han ikke er ansatt i kommunen og forhandler godtgjørelse, ikke lønn.

- Jeg er den eneste personen i Vega kommune som ikke har et ansettelsesforhold, men er ordfører. Dette må kommunestyret forholde seg i fire år og kan ikke avsette meg i perioden med mindre jeg gjør noe veldig galt. Jeg har ikke kontortid eller arbeidstid, jeg er ordfører 24/7 og jeg har ikke fast kontortid på rådhuset. Men mitt hovedansvar er å gjøre det kommunestyret har vedtatt og påse at administrasjonen gjør det kommunestyret har vedtatt, sier Møller.

Han argumenterte samtidig med at han i utgangspunktet ikke hadde feriepenger og sykepenger.

- Blir jeg sykmeldt er det opp til kommunestyret å vurdere hvordan jeg skal komme ut av dette for jeg har ikke ansettelsesforhold i kommunen.

Dårlig pensjonsordning

Ordføreren hevdet også at han har den dårligste pensjonsordningen i kommunen.

- Pensjonsordningen som gjaldt i kommunen frem til 2013 ga ifølge Møller en grei pensjonsordning for ham. Men denne ble avskaffet i 2013.

- Da måtte jeg jobbe i 20 år som ordfører for å få opparbeidet god pensjon. Nå må jeg sitte som ordfører i 40 år og det er det ingen som ønsker. Dette er noe jeg har sagt tidligere at jeg ønsker at kommunestyret skal diskutere, sier Møller.

Det ble i fjor fattet et vedtak om at nytt regulert reglement for godtgjørelse som skulle være ferdig innen 1. juni 2016. Det ble nedsatt ei arbeidsgruppe, men det har ikke kommet et forslag til vedtak fra denne arbeidsgruppen. Her skulle det også ses på godtgjørelse til varaordfører, tapt arbeidsfortjeneste og møtegodtgjørelse. Møller anbefaler at dette reviderte reglementet vedtas først før man eventuelt øker varaordførerens godtgjørelse.

- Jeg er derfor veldig negativ til at man tar 15 prosent til varaordfører. Ikke det at hun ikke fortjener det, hun arbeider sikkert det, sier Møller som mener det også er viktig å se på hva de andre kommunene har i godtgjørelse.

Lederlønninger

Tidligere i år behandlet kommunestyret lønnspolitisk plan. Møller minnet kommunestyret på dette og hvilken lønn man gir til lederne i kommunen.

- Dette gjelder både rektor, teknisk sjef, leder av pleie- og omsorg og ikke minst rådmann. Hvis man skal få kompetanse frem i tid må man være konkurransedyktig på lønn og arbeidsvilkår. Da nytter det ikke bare at man tar generell lønnsvekst med 2,4 prosent på ansatte og det får også lederen, sier Møller som mener man skal lønne ledere etter måloppnåelse, krav og resultater.

- Jeg er negativ til at man har et forslag her som ikke er omdiskutert med en økning på fem prosent. Kanskje det er riktig det, kanskje den skulle vært 20 prosent, sier Møller om forslaget om å øke varaordførerens godtgjørelse.

Trengte gruppemøte

Varaordfører Hilde Sprækenhus ba om gruppemøte for å diskutere forslaget som hadde kommet fra Kystpartiet og Senterpartiet. Etter dette spurte Aps Per-Fredrik Bang om det var mulig å utsette denne saken og ta den opp i neste kommunestyremøte.

- Jeg mener det er mer fornuftig å fastsette ordførerens godtgjørelse og så får arbeidsgruppa fullføre dette dokumentet. Vi får gjøre et vedtak for 2018, sier Sprækenhus før Ap gikk i gruppemøte for å diskutere saken.

Etter gruppemøtet gikk Sprækenhus selv på talerstolen og fremmet et forslag om at ordførers godtgjørelse skulle settes til 725.000 kroner og varaordførerens godtgjørelse til 10 prosent av ordføreren. Ap hadde kommet frem til at det foregriper begivenhetens gang å sette opp varaordførerens godtgjørelse før nytt regulert reglement for godtgjørelse er ferdigstilt.

- Nytt punkt tre er at nytt regulert reglement for godtgjørelse legges frem innen 1. juni 2018 og vi ber Senterpartiet om å finne en vara som kan gå inn i den gruppen som er satt ned med en representant fra Senterpartiet, sier Sprækenhus.

Det var enighet om å øke ordførerens godtgjørelse til 725.000 kroner og at arbeidsgruppa fikk en ny frist. Punktet som omhandlet varaordførerens godtgjørelse ble det stemt over. Kommunestyret var satt med tre færre representanter enn de 15 som utgjør kommunestyret. Dermed var det 12 politikere som skulle stemme. Seks stemte for å øke godtgjørelsen til varaordfører, seks stemte mot og dermed benyttet ordføreren sin dobbeltstemme for stemme ned forslaget fra Kystpartiet og Senterpartiet.

I desember 2016 ble ordførerens godtgjørelse økt fra 666.000 kroner til 700.000 kroner. En økning i godtgjørelse på for inneværende år på 34.000 kroner fra 2016.