Politimester Tone Vangen ved Nordland Politidistrikt understreker at organisasjons- og personalløpet for nye Nordland politidistrikt ennå ikke er sluttført. Denne prosessen skal avsluttes 1.mai 2018.

Sentrale føringer

I et brev datert 29. juni i år, under tittelen «Tjenestetilbud til kommunen i ny struktur», gis det generell informasjon om politireformen til kommunene. Her står det listet opp tjenesteenhet, administrasjonssted, tjenestested og kommuner. I denne tabellen står Sør-Helgeland lensmannsdistrikt som tjenesteenhet og Vega og Brønnøy som tjenestesteder. I tillegg står det Ytre-Helgeland lensmannsdistrikt som tjenesteenhet med Alstahaug og Leirfjord lensmannskontor og Herøy og Dønna lensmannskontor som tjenestested.

Angående åpningstider står det to setninger om dette.

Tjenesteenhetene i Nordland politidistrikt vil ha åpent for publikum alle hverdager. Åpningstidene til tjenestestedene vil variere noe utfra behov, men alle vil ha åpent minst to dager pr uke.

— Har kommunene Vega, Herøy, Dønna og Leirfjord blitt informert utover dette brevet «Tjenestetilbud til kommunen i ny struktur» om at åpningstidene til tjenestestedene vil variere?

Vi mener at vi har gitt god og grundig generell informasjon til alle kommunene om hva som generelt gjelder knyttet til åpningstid og oppgaveløsning.  Disse rammene er i tråd med de sentrale føringene som er gitt til alle politidistriktene, sier Vangen.

Går i dialog

Politimesteren sier de vil ha en ny dialog med den enkelte kommune i forbindelse med at de skal lande endelig organisering av tjenesten for hver enkelt kommune. De vil også beskrive dette i et brev til hver enkelt kommune.

Det er jo behovene som vil være avgjørende for tjenestetilbud.  Vi har i dag tjenestested i Nordland der vi ikke har besøkende hver dag og det må da vurderes hva som er den mest fornuftige måten å arbeide på og hvor vi kan være slik at vi møter publikum, både fysisk og digitalt. De utfordringene og den kriminaliteten politiet jobber med har endret seg vesentlig og vi må løse våre oppgaver på en annen måte enn det vi har gjort de siste 10-20 årene.  Det er viktig for meg å fremheve at det ikke kun er de ressursene som fysisk er plassert i en kommune vi bruker for å løse oppgaver i den enkelte kommune, understreker Vangen.

— Ordfører i Vega kommune Andre Møller hadde ikke hørt at det lokale kontoret skulle redusere åpningstiden. Møller representerte Sør-Helgeland regionråd i styringsgruppen for lokal politistruktur i Nordland. Stemmer det at han ikke ble informert om dette?

Vega kommune ved ordfører har mottatt brev om at et tjenestested minimum skal ha åpent to dager i uka. Han har også mottatt brev om at 2 polititjenestepersoner pr 1000 innbygger er en nasjonal målsetting og ikke kan måles opp mot hver kommune. Hvordan dette eksakt skal løses på Vega er en prosess som styres av lokal politiledelse og det vil bli ytterligere dialog med kommuneledelsen og informasjon knyttet til organisering av tjenesten knyttet til den enkelte kommune, sier Vangen.

Reduserer åpningstid i øykommunene

Det er ikke bare øykommunen Vega som vil få samme ordning med åpningstid minst to dager per uke. Dette gjelder også Herøy og Dønna. Vangen sier det er den lokale politiledelsen som avgjør hvordan man organiserer dette og om det skal være flere dager med åpningstid.

— Hvordan er beredskapen og responstiden ved akutte hendelser i øykommunene dersom det ikke skal være tilstedeværende politi hver dag i disse tre øykommunene?

Om et kontor er åpent to eller flere dager i uka, har ikke innvirkning på beredskapen. Dersom politiet skal rykke ut, så sendes minst to operative polititjenestemenn. Et minimum på to er det som utgjør en patrulje. Beredskapen i disse områdene vil i all hovedsak være på dagens nivå. Beredskapen bæres av tjenesteenheten, slik har det vært og slik vil det fortsatt være. Tjenestesteder av denne størrelse har lenge vært avhengig av samarbeid med andre. Dette er ikke en ny ordning, understreker Vangen.

Ikke ekstraressurser på sommeren

— Disponerer politiet på Sør-Helgeland og Ytre-Helgeland egen båt slik at de kan komme raskt ut til øyene?

Man disponerer egne båtressurser, men politiet vil når det vurderes å være nødvendig, benytte seg av eksterne ressurser. Dette må vurderes opp mot værforhold og hvilke ressurser som skal forflyttes, sier Vangen.

Vega kommune har om lag 40.000 besøkende i løpet av ett år til en kommune med vel 1200 innbyggere. I hovedsak kommer feriegjestene i sommermånedene.

— Vil beredskapen styrkes i denne perioden?

Lokal politiledelse planlegger sine ressurser ut fra kunnskap og kjennskap til de utfordringer i hver kommune.  Vi disponerer vårt personell så godt vi kan gjennom hele året. Vi har ikke ekstra ressurser å sette inn på sommeren, sier politimester Tone Vangen.