Lene Karlsson begynte i stillingen som leder av Frivilligsentralen 1. februar i år. Nå har hun flyttet kontoret fra kommunehuset til "Gammelskola" like ved. Her har hun stort sett kontortid hver dag.

- Tirsdager er det seniornett på Harry Kafe. Dette er en gjeng med godt voksne som samles med et opplæringsopplegg med tema som de går igjennom. I tillegg har vi en koselig kaffestund som er like viktig som alt annet og vi vil gjerne at flere skal bli med på dette, sier Karlsson og forteller at det er en fast gjeng på cirka ni personer som treffes her.

Hver høst arrangeres SeniorSurf-dagen i regi av Seniornett Norge. På Vega skjer dette den 19. september. I tillegg skal det seinere arrangeres norskopplæringskurs gjennom Folkeuniversitetet rettet mot blant annet arbeidsinnvandrere.

Ulike oppgaver

Karlsson sier hverdagen hennes er svært variert. Hun bistår alt fra dem som trenger hjelp til å fylle ut pasientregninger til å arrangere språkkafe den andre onsdagen i måneden på biblioteket. Nå jobbes det også for å få til et samarbeid med valgfagsgruppa på skolen som har valgt "Innsats for andre."

- Frivilligsentralen administrerer også utkjøring av mat fra sykehjemmet til hjemmene. Det er en gjeng som kjører ut mat hele året. For denne innsatsen får de kjøregodtgjørelse, men ingen lønn. Dette gjør de hver eneste dag, både til hverdags og i helgene, forteller Karlsson.

Flere planer

Det er også satt i gang et prosjekt med demensforeningen på Vega for å etablere en ny ordning med aktivitetsvenn for demente.

- Tanken er at de med begynnende demens kan få noe å støtte seg på i de aktivitetene de har holdt på med. Her gjelder det å finne noen med samme interesse som den demente, forklarer Karlsson.

Det er en del kommuner som har satt i gang et slikt prosjekt allerede. En aktivitetsvenn er en frivillig, som med kurs og veiledning fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, gjør aktiviteter sammen med en som har demens.

- I neste uke er det demensaksjon til støtte for forskning på demens. Vi vil samle inn penger til dette og holde et møte på Folkets Hus 21. september. Vi har også begynt å jobbe opp mot TV-aksjonen som er 22. oktober. Min jobb er å få inn nok bøssebærere, forklarer hun.

Liv i huset

I det nye kontorlokalet er det laget en kaffekrok. Denne håper Karlsson vil bli benyttet av lag og foreninger som trenger et sted å samles. "Møteplassen" er et lavterskeltilbud som ble etablert på Røde Kors-huset i fjor. Nå flytter de base til Frivilligsentralen.

- De flytter hit den 20. september og vil ha åpent hver onsdag. Her vil de møtes til kaffe eller gå ut og drive med ulike aktiviteter. Når jeg kommer meg litt mer i orden her, kan lag og foreninger bruke dette lokalet til møter eller om de vil treffes. Det er ganske mange som har egne lokaler, men ikke alle. Jeg har inntrykk av at de ønsker en lokal plass, forteller hun.

- Hvordan er det å få folk til å stille opp til arbeid for Frivilligsentralen?

- Det finnes utrolig mye frivillig arbeid gjennom lag og foreninger som går helt for egen maskin. Jeg er så ny i jobben ennå at jeg ikke har gjort meg de store erfaringene. Men dersom det gjelder å stille opp frivillig som et engangstilfelle, så er det lettere å takke ja til dette. Det virker som om det er vanskeligere for folk å binde seg om de må planlegge et halvt år frem i tid, sier Karlsson.

- Hvem er det som stiller opp til et slikt arbeid?

- Det er litt forskjellig. De som kjører ut mat til eldre er enten pensjonister eller ikke i arbeid av ulike grunner. Når det gjelder frivillig arbeid på språkkafe er det gjerne litt yngre folk som stiller opp, forklarer hun.

Distriktstaxi

Vega kommune har gjennom flere år hatt et eget opplegg der man kan ta taxi for prisen av en bussbillett. Dette er hver onsdag og lørdag fra hjemmet til den som bestiller distriktstaxi til Gladstad og tilbake.

- Dette er populært og en ordning som veldig mange benytter. Vega menighet har ti søndager i året hvor de kan benytte seg av ordningen, sier Karlsson.

Hun ønsker innspill og tanker om flere frivillige aktiviteter.

- Folk må gjerne komme med ideer om det er noe de ønsker å starte opp med. Kanskje kan vi hjelpe dem å starte opp noe nytt, eller koordinere dem dersom dette er et tilbud som allerede finnes her, sier Lena Karlsson.