Fylkesmannen i Nordland ga den 18. mai i år Vega Sjøfarm avslag på søknaden om ny lokasjon ved Hysvær i Vega kommune. Avslaget ble blant annet begrunnet i at vedlagt dokumentasjon til søknaden ikke sannsynliggjør at området tåler den økte belastningen. Den 8. juni valgte Vega Sjøfarm å klage på dette vedtaket og la den 25. juli frem ny dokumentasjon med en rapport fra Aqua Kompetanse AS. Denne er en forundersøkelse som skal være en referanse for sammenligning med seinere B-undersøkelser. Ifølge rapporten skal alle elektrokjemiske målinger og sensoriske registreringer være gode og sjøbunnen frisk og med mye dyreliv. Gjennomsnittsstrømmen på alle undersøkte dyp skal også være god.

- Vi er ikke ferdige med å behandle klagen. Vi har fått ytterligere dokumentasjon fra oppdretter i saken, og vil bruke litt tid på å gå gjennom dette, bekrefter rådgiver Torgeir Fahle hos Fylkesmannen i Nordland.

Fylkesmannen kan ikke gi nøyaktig tidspunkt for når saken er behandlet fra deres side.

- Klagesaken er prioritert, men det er vanskelig for meg å gi deg noe tidspunkt på når den er ferdigbehandlet, sier Fahle.

Under et bedriftsbesøk hos Vega Sjøfarm på Igerøy 25. august uttalte driftsleder Kim Roger Fredriksen at en avgjørelse før jul kan gjøre dem i stand til å sette ut smolt i det nye anlegget til våren.

- Hvis vi får denne lokaliteten kan dette gi seks nye arbeidsplasser, sa Fredriksen.