Søndag kveld kom deltakere og produksjonsselskapet Monster Entertainment til Vega for å spille inn en ny sesong av realityserien "Alt for Norge". Det er første gang serien med 12 norskamerikanere spilles inn på Sør-Helgeland. Siden 2010 har serien gått fast på TVNorge hver høst. Denne gang spilles episode fem inn i løpet av fire dager ulike steder på Vega.

Med øyliv som tema

Produsent Kristoffer Hegreberg sier deltakerne fikk bryne seg på oppgaver allerede mandag.

- Deltakerne har fått opplæring i det å foredle torsk på en god måte. De skal lære å behandle og å spise alle deler av fisken, forteller Hegreberg.

Det var kokken Jon Aga fra Vega Havhotell som sto for opplæringen. Ifølge Hegreberg gikk opplæringen som smurt.

I dag tirsdag skal deltakerne konkurrere i ederdunsamling før de etterpå blir invitert på bryggefest med lokalbefolkningen på Nes. Etter dette blir det en utslagskonkurranse som går ut på å bygge bro. Det blir en lek med tema "øyliv" og i løpet av fire dager skal alt av filming være unnagjort.

Fet natur

Det var Sunniva Kvamme fra Monster Entertainment som var først på øya for å sjekke ut om Vega var et egnet sted.

- De fikk utrolig masse hjelp. De har generelt sagt at de er helt overveldet, forteller produsenten.

Norskamerikanerne er bosatt i rorbuer på Holand, mens produksjonsteamet på 16 personer bor på Vega Havhotell og fyller alle hotellets 24 hotellrom.

- Det foreløpige inntrykket er at folk her er utrolig hjelpsomme og det er sinnssykt fet natur her. Vi kjørte hit i en bil med ni seter med amerikanere fra California og andre steder i USA der det ikke finnes slik natur som vi ser her. De var helt over seg av begeistring. Jeg må også si at Jon Aga er en meget god ambassadør for Vega, sier programleder Fridtjof Nilsen.

Sultne deltakere

Programmet er ett av flaggskipene til TVNorge og ligger på rundt 400.000 tv-seere. Hele konseptet bygger på at de 12 amerikanerne skal delta i en konkurranse om å få møte sine norske slektninger. En etter en må de forlate realityserien, kun en person blir stående igjen som vinner og får møte gjenlevende slektninger.

- Hvordan gjør dere utvelgelsen av hvem som får delta?

- Vi samarbeider med et castingbyrå i Chicago som sender oss videoer og vi drar over for å møte et utvalg. Deretter velger vi ut hvem som skal være med, forklarer produsenten.

Når 12 deltakere er plukket ut settes det i gang et stort arbeid med å kartlegge slektstreet til deltakerne. Etter hvert som deltakerne forlater serien får de med seg informasjon om slektningene som utvandret og kontaktinformasjon på gjenlevende slektninger.

- Amerikanerne er sultne på dette, de har masse energi og vil oppleve mest mulig. Det er utrolig takknemlig å få jobbe med folk som er så åpne, forteller Nilsen.

På TV i høst

Hegreberg har vært med siden programmet startet opp i 2010. Han mener amerikanerne har et uttalt behov for å lære mer om sin forhistorie.

- Da vi startet dette konseptet ble det veldig tydelig at den amerikanske historien er kort. Alle kommer opprinnelig fra et annet sted, sier Hegreberg og forteller at flere følte seg som hjemme da flyet fra USA landet på Gardermoen tidligere i vår.

- Alle amerikanere har en veldig tilhørighet til avstammingen sin. Når jeg viser noe til dem så ser jeg stedet med nye øyne. Dette er en veldig sunn ting, det gir nye opplevelser, supplerer Nilsen.

Da de ti gjenværende amerikanske deltakerne gikk av flyet i Brønnøysund, dannet de spontant en slags tunnel-formasjon som de andre flypassasjerene smilende gikk igjennom til amerikanernes fryd.

- Dette er deres livs tur. De vet at det er en verden der ute, men det er ikke så mange amerikanere som faktisk har vært utenfor USA, sier programleder Fridtjof Nilsen.

Første program i serien sendes trolig i månedsskiftet august/september. Episoden fra Vega er nummer fem i rekken.