Over 20 flittige hjelpere, både barn og voksne, tok turen til Bremstein i år. Det har vært en populær tur å være med på i ti år, helt siden første turen som gikk til Muddvær i 2007. De siste årene har turen gått til Bremstein for å hjelpe fuglevokter Kirsten Steinbru med forskjellig arbeid.

Vokter fuglene

Kirsten Steinbru er fuglevokter i regi av verdensarven, for syvende året på rad, og er i Bremstein fra begynnelsen av mai til midten av juli. Det er hun helt alene om, da de andre som hjelper til kommer og drar etter hvert.

– Det er ikke mange som har mulighet til å være her så lenge, forteller hun. De første ukene har hun hatt med seg Kari Dalen, som også har vært med tidligere, og Torbjørn Steinbru.

– Hadde det ikke vært for han, så vet jeg ikke om vi hadde fått det til. Han er uunnværlig, forteller Kirsten.

Fokus på miljøet

Inger Pedersen Toppen er prosjektleder for Ærfuglpatruljen, som er i regi av Vegaøyans Venner. Vegaøyans Venner er en frivillig forening som støtter opp verdensarven på mange måter, hvor patruljen er en av disse. Den ble dannet for å hjelpe til med alt arbeidet som må til. Det er mye arbeid som må gjøres som fuglevokter ute i havgapet.

– Patruljen er den eneste av sitt slag, så sånn sett er den jo enestående, forteller Inger. Etter hvert har de også blitt fokusert på rydding av søppel for å ta vare på miljøet, i tillegg til å forberede til ea kommer.

– Det er en flott tur sosialt, i tillegg til å være en tur hvor vi hjelper til ute i øyan, sier Inger.

Første gang i Bremstein

Astrid og Kjell Øksendal fra Mosjøen og deres venninne Nicole Santarelli fra Paris hadde lørdag sin første tur til Bremstein.

– Jeg må bare si at det har vært en fantastisk dag, og det å ramle midt oppi jubileumsturen gjorde det enda bedre, smiler Astrid.

De har alle tre vært på Vega før, og er veldig glad for endelig å komme seg på tur til Bremstein. Kjell har en stor interesse for fugler, og ble overrasket over antallet småfugler som linerler og sandlo så langt ute på havet.