Som en av mange holmer og skjær innen Vegaøyan verdensarvområde, ligger Emårsøy. Man antar at øya har vært bebodd helt siden 1700-tallet. De siste som bodde her flyttet fra den tidligere husmannsplassen i 1957. Bolighuset som i dag eies av Turid Næss og Gisle Ebbesen, ble pusset opp og satt tilbake til gammel stand i 2008. Fjøset er tilsvarende det som sto her tidligere, men ble fraktet fra Nes til Emårsøy av Næss og Ebbesen.

Henriette vandrer hver dag rundt hele øya for at ærfuglen skal gjøre seg kjent med henne. Foto: Hildegunn Nielsen

Parets yngste datter Henriette Næss Ebbesen (22) skal bo mer eller mindre alene på Emårsøy fra midten av april til midten av juni. Hun lager en logg som legges ut på

vegalive.no

der hun viser hva hun driver med på Emårsøy. Det kan både være hverdagslige sysler, men også hvordan hun lager e-hus til ea i håp om at hun vil gå på land på Emårsøy og finne seg til rette i ett av de 27 e-husene Ebbesen har satt i stand.

Man antar at Emårsøy har vært bebodd helt siden 1700-tallet. Nå står det igjen et fjøs, et hus og et naust. Foto: Hildegunn Nielsen

Dette prosjektet finansieres blant annet av Riksantikvaren, men utføres i regi av Stiftelsen Vegaøyan verdensarv. Målet er at hun som ung vegværing, skal nå ut til flere unge mennesker.