Riksantikvaren har meddelt Vega kommune, med kopi til Nordland fylkeskommune, om at Riksantikvaren overtar som kulturminnemyndighet i Kystplan Helgeland. Riksantikvaren mener nasjonale kulturminneinteresser er truet ettersom fylkeskommunen har trukket sine innsigelser til Vegas del av planen.

Dette skjedde etter at et omforent formannskap på Vega vedtok endringer for å imøtekomme innsigelsene fra Nordland fylkeskommune. To områder ble regulert til akvakultur, de to omsøkte lokalitetene til Vega Sjøfarm og Marine Harvest ved Hysvær og Søla. De to søkerne har søkt om lokalitet i henhold til gjeldende arealplan der sjøarealene står som uplanlagte. Vegas del av Kystplan Helgeland ble lagt ut på høring for andre gang 23. mars.

Fylkeskommunen uenig

Nordland fylkeskommune, ved fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Ingelin Noresjø (Krf) sier de valgte å trekke innsigelsene på bakgrunn av det hun omtaler som en konstruktiv dialog med Vega kommune.

– Fylkeskommunen som kulturminnemyndighet mener at kulturminneinteressene i verdensarvområdet er tilfredsstillende ivaretatt. Vi tar til orientering av Riksantikvaren ikke deler denne vurderingen og derfor velger å benytte seg av sin rett til å gripe inn og overta saken som kulturminnemyndighet, skriver Noresjø i en e-post til BAnett.

Hun er derimot ikke tilfreds med at Riksantikvaren sendte brev om denne beslutningen til Vega kommune med fylkeskommunen som kopimottaker.

– Som ansvarlig fylkesråd synes jeg at det hadde vært fint om Riksantikvaren hadde varslet oss om dette på en bedre måte enn bare ved å sende oss en kopi av brevet til Vega kommune, sier fylkesråden.

Riksantikvarens seksjonssjef Leidulf Mydland forklarer dette med at de kun har fulgt vanlige prosedyre da de sendte ut dette brevet.

– Riksantikvaren fikk beskjed fra fylkeskommunen om at de trakk sin innsigelse. I overensstemmelse med normale rutiner sendte vi vårt brev til kommunen som planmyndighet i denne saken. Dette er vanlig prodesyre i slike saker, sier Mydland.

Gransker fersk rapport

Fylkesråden sier de vil gå grundig gjennom den nye rapporten som Unescos rådgivende organer ICOMOS og IUCN har laget med en rekke anbefalinger angående oppdrett i verdensarvområdet.

– Fylkeskommunen vil gå grundig igjennom denne rapporten. Først etter at vi har fått gjort dette, og diskutert den i fylkesrådet, vil vi konkludere med hva vi gjør med akvakultursøknadene vi har til behandling i verdensarvområdet, sier Ingelin Noresjø.

Riksantikvaren har varslet at de vurderer en innsigelse til Kystplan Helgeland med forslag til tiltak vurdert opp mot kulturinteressene. Rapporten fra ICOMOS og IUCN vil også bli trukket inn i denne vurderingen.

Klima- og miljødepartementet skriver i en e-post til BAnett at de er i gang med vurderingene av rapporten, men at dette er et omfattende arbeid som omhandler prinsipielle problemstillinger og involverer flere aktører. De mener også at dette arbeidet må sees i sammenheng med Kystplan Helgeland. Høringsfrist for Vegas del av Kystplan Helgeland er satt til 15. mai.