Tirsdag var to eksperter fra Unescos rådgivende organer ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) og IUCN (The International Union for Conservation of Nature) på befaring i verdensarvområdet. Innen ti dager skal Collin Bean og Phillip Robertson utarbeide en rapport med anbefaling til Unesco angående havbruk og verdensarvstatus.

Omfattende rapport

Befaringen startet opp med et møte i Bodø mandag med en gjennomgang og formidling av relevant bakgrunnsmateriale for de to ekspertene. Tirsdag var det befaring på Lånan, Hysvær, Skjærvær, Søla, Skogsholmen, Igerøy og eksisterende anlegg i Herøy på grensen til Vega kommune.

- Vi fikk høre historien om hvordan folk tok vare på ærfuglen og hvilken stor økning det har vært i antall ærfugl, forteller Robertson.

Onsdag fikk ekspertene møte representanter fra oppdrettsnæringen. Der møtte ikke Marine Harvest, men Nova Sea, Vega Sjøfarm og Vega Delikatesser. Organisasjoner og enkeltpersoner som hadde levert inn klage til Unesco på planlagt oppdrettsvirksomhet i verdensarvområdet, ble invitert til møte onsdag. Kun Naturvernforbundet hadde anledning å møte ekspertene. I tillegg møtte Bean og Robertson formannskapet i kommunen.

- Det var viktig å få folk til å snakke med hverandre. Jeg føler vi fikk en dypere forståelse, sier Bean.

Miljøministeren

Fylkesmannen i Nordland har sendt ut et varsel om utsatt saksbehandling for ny oppdrettslokalitet ved Hysvær i Vega kommune. Det er Vega Sjøfarm AS som har søkt om å opprette en lokalitet ved Hysvær. I tillegg viser fylkesmannen til det skriftlige spørsmålet som ble stilt fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anna Ljunggren til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Ministeren skriver i sitt svar at departementet har tatt initiativ til en ekstern og uavhengig internasjonal vurdering av problemstillingene knyttet til havbruk. Unescos rådgivende fagorganer IUCN og ICOMOS var på befaring i verdensarvområdet tirsdag. Ministeren sier selv at han vil avvente rapporten fra Unescos rådgivende organer før han vil svare på spørsmålet om i hvilket omfang havbruk innen verdensarvområdet er forenelig med verdensarvstatusen.

Fylkesmannen avventer

«Fylkesmannen mener ut fra det klare svaret til klima- og miljøministeren, at det er riktig av oss å vente med sluttbehandling av søknaden ved Hysværet, inntil rapporten fra Unescos rådgivende organer er ferdig i starten av mars måned.», skriver rådgiver Torgeir Fahle hos fylkesmannen i Nordland.

Ettersom fylkesmannen ikke har ferdigbehandlet søknaden om lokaliteten ved Hysvær, er ikke denne saken klar til sluttbehandling hos Nordland fylkeskommune som er tildelingsmyndighet.

Søknaden fra Marine Harvest om oppdrettslokalitet ved Søla er frarådet av fylkesmannen. Dette begrunnes med usikkerheten omkring tålegrensen for oppdrett i verdensarvområdet.

I en pressemelding torsdag skriver fylkesråd for næring, Mona Fagerås, at de utsetter en arealavgjørelse i Vega. Også Fagerås vil vente på rapporten fra ICOMOS og IUCN.

Kort tidsfrist

Ekspertene føler tydelig presset for å levere denne rapporten. I løpet av ti dager skal denne være ferdig og offentlig. En ting kan de to ekspertene fra Skottland konkludere med allerede.

- Uansett hvem vi snakket med sa de at de var stolte over å ha Unesco-status, sier Collin Bean.