Det var under formannskapsmøtet i Vega kommune ordfører Andre Møller var krystallklar på at det er kommunestyret som bestemmer fra sjøarealene i kommunen skal brukes til.

Forfekter retten til havet

- Dette kommer jeg aldri til å gi til Unesco, Icomos eller hvem det skulle være. Det har alltid vært slik at det er vi som bestemmer over våre areal, sa Møller under behandlingen av Kystplan Helgeland i formannskapet torsdag.

Under det samme møtet understrekte ordføreren at det har vært viktig å ha et best mulig beslutningsgrunnlag før kystplanen ble sendt ut på ny høring. Etter førstegangshøring av planen kom det inn flere innsigelser. En av disse går ut på at arealplanen var lagt ut til flerbruksområder med akvakultur uten at områder med "nasjonal eller vesentlig regional betydning for naturmangfold og friluftsinteresser er konkret og tilfredsstillende vurdert". Fylkesmannen sier det er behov for en planmessig interesseavklaring i verdensarvområdet. Derfor må kommunen gjøre endringer i sin del av arealplanen. Denne skal ut på høring i samtlige 13 kommuner på Helgeland som er en del planen innen 1. mars i år.

Unødvendig konflikt

Leder av Rødt Vega reagerer på uttalelsene i formannskapet.

- Jeg mener de skyter over mål, og øker konflikten helt unødvendig. Det er mulig å løse konflikten, men da må man være villig til å finne andre lokaliteter enn de det er søkt om og/eller å finne andre måter å drive på. Sånn som kommuneplanen er så er det ikke sagt hvor det kan være oppdrett, skriver Per-Anton Nesjan i en e-post til BAnett.

Rødt Vega mener dette betyr at kommunen ikke må si ja til de søknadene som kommer.

- Det er mulig å si nei og anvise søkerne til å finne andre områder. Når det søkes i sånne konfliktområder mener Rødt Vega dette ville være en riktig måte å behandle søknaden på. I stedet kjøres det konflikt, og oppdrett settes opp mot verdensarven, mener Nesjan.

Etterlyser tette merder

- Så vidt jeg har sett er det ikke vurdert å sette krav om tette merder. Dette til tross for at det er et framgangsrikt selskap som driver utviklingsarbeid på dette i distriktet. Tette merder kan løse problemene oppdrett skaper under vann, tror lederen i lokallaget.

Han viser til teknologien som er utviklet av Akvadesign. Datterselskapet Akvafuture har søkt om oppdrett av laks i lukkede merder ved Hjartøya på Torget.

- Det er noen som mener at begrepet vern gjennom bruk betyr at all bruk er tillatt. Men vern gjennom bruk betyr at man kan drive med all aktivitet i verdensarvområdet som ikke kommer i konflikt med verdiene i verdensarvområdet. Det er få som mener at oppdrett av laks med dagens driftsmåter ikke kommer i konflikt med verdiene i verdensarvområdene, men det er en del som setter oppdrettsanlegg over verdensarven, hevder Nesjan.

- Rødt Vega mener dette er en unødvendig konflikt. Alternativ plassering eller krav om tette merder kan løse det meste av konflikten, mener Per-Anton Nesjan.