Vegværingen Tor-Kristian Lindrupsen (33) startet i stilingen som avdelingsleder ved Helgeland Museum på Vega 1. oktober i år. Han har tidligere jobbet tre sommersesonger som guide på E-huset, men det er først nå at han har blitt fast ansatt.

Vil ha mer aktivitet

- Hovedsakelig vil vi være på E-huset på sommersesongen, men vi vil også prøve å få til aktivitet resten av året også. Jeg håper vi i samarbeid med kommunen kan oppjustere litt på prestegården slik at denne kan tas mer i bruk. Mitt ønske er at det skal bli mer aktivitet der og at det skal være aktivitet gjennom hele året slik at det ikke blir så stille, sier Lindrupsen.

Han sier det har vært mye å sette seg inn i siden han startet i den nye jobben. Han tar over etter Kari Wærum. Hun skal nå jobbe med forlaget til Helgeland Museum gjennom et bokprosjekt. I tillegg til Lindrupsen jobber Øyvind Svenning også i Helgeland Museum som bygningsvernkonsulent i halv stilling. Begge er en del av kontorfellesskapet på Nes.

- Hvor mange besøkte E-huset på Nes i 2016?

- Det var nesten 5000 betalende besøk på E-huset, men det var også mange som bare stakk innom for å besøke museumsbutikken, forteller Lindrupsen.

Hurtigruteturister og turister som kommer i land fra cruiseskip utgjør en stor del av de besøkende ved E-huset.

- Dette er veldig spennende. Det er flinke folk som jobber med reiselivet her på Vega og det er et godt samarbeidsmiljø, sier Lindrupsen.

Landet en avtale

Prosessen vedrørende en ny eller revidert avtale mellom Helgeland Museum og Vega kommune har pågått over flere år. I 2011 vedtok formannskapet at gjeldende avtale skulle evalueres og revideres. Først i mars 2016 vedtok Vega kommunestyre avtalen som var fremforhandlet. Avtalen er inngått for to år av gangen. Avtalen innebærer blant annet at Helgeland Museum skal utarbeide et forslag til museumsplan for E-huset og Vega prestegård 2016-2020. Denne skal også inneholde en tiltaksplan.