Rautila ble oppringt av en bonde ved Åsen på Vega som fant disse to elgoksene i en kanal nylig.

- Bildene forteller egentlig sitt. De har slåss nær kanalen, hektet seg fast og den ene har sikkert dratt ned den andre. De har vært maksimalt uheldige for det skal ikke så mye til for GPS-båndene løsner. Dessverre er det sånt som skjer, sier Rautila.

Forskningsbasert merking

De to elgoksene er GPS-merket med bånd rundt halsen som en del av et årelangt forskningsopplegg. Etter at de tre første elgene kom til Vega i 1985, har få nye elger innvandret til øya. Siden 1992 har forskerne merket tilnærmet alle elger som er født på Vega eller som har svømt til øya. Dette er en del av Norsk institutt for naturforsknings (NINA) forskningsprosjekt. En fem år gammel rapport fra NINA tar for seg konsekvenser for dyrevelferd, kondisjon, reproduksjon og overlevelse for elgen på Vega som er radiomerket.  NINA har gjennomført medikamentell immobilisering og merking av elg nesten hvert år siden 1992. I løpet av perioden 1992-2010 gjennomførte NINA 362 immobiliseringer av elg i Vega kommune, fordelt på 216 forskjellige individer.

Hevder dyreplageri

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

– Dette er dyrplageri som må stoppes snarest. Det må bli forbud mot GPS-merking av ville dyr, sier Jan Eira til avisen.

Han er hyttevert på Geiterygghytta på Hardangervidda, og har engasjert seg sterkt mot merking av ville dyr. Det var Eira som i fjor fant et lidende reinsdyr med en isklump på 14 kilo som hang på halsbåndet. Dyret hørte til villreinstammen på Hardangervidda og Nordfjella. Båndet hadde GPS og dyret var med i forsøk for å undersøke reinens vandringsmønster.

Spesiell situasjon

Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal ifølge BT selv meldt fra om episoden med de to elgoksene, etter at en bonde fant dyrene omkommet på Vega.

Dyrevelferdsombud Bjørnar Ytrehus i NINA mener det er stor forskjell på hendelsene på Vega og Hardangervidda/Storfjella.

– På mange måter er overvåkning av elg enklere enn av rein. Elgen på Vega beveger seg over et kortere område, posisjonene registreres relativt ofte og den beveger seg nærmere folk. I dette tilfellet har det oppstått en spesiell situasjon som det er nesten umulig å forhindre, sier Bjørnar Ytrehus til BT.