Nærings- og fiskeridepartementet foreslår det de kaller en enkel registreringsordning for turistfiskebedrifter og rapportering av gjestenes fangst. I tillegg foreslås det at kvoten for hvor mye fisk som kan tas ut av landet dobles fra 15 kilo til 30 kilo. For å kunne ta med 30 kilo fisk ut av landet må bedriften som turistene har fisket hos være registrert.

Trenger en oversikt

– Jeg mener det er viktig å bedre oversikten over hvor mye turistene samlet sett fisker av våre felles fiskeressurser. Derfor foreslår vi en registreringsplikt for bedrifter og plikt til å rapportere gjestenes fangst, sier statssekretær Ronny Berg i en pressemelding.

Han sier de har registrert økende etterspørsel fra næringen selv og andre berørte aktører om at det er nødvendig med en form for regulering. Samtidig vil departementet myke opp utførselskvoten ved at denne økes fra 15 kilo til 30 kilo for turister som har fisket ved en registrert bedrift.

– Dette er en form for fleksibilitet som flere turister og bedrifter etterspør, sier Berg. I forslaget som nå sendes på høring avgrenses registreringsordningen til de litt større bedriftene, det vil si de som er merverdiavgiftspliktige. - Det er ikke meningen å pålegge byrder for de som leier ut en privat hytte med båt, men rette seg mot de mer profesjonelle aktørene, sier Berg.

– En håpløs oppgave

May-Britt Trondsen og Sverre Nilsen har drevet Vega Opplevelsesferie i ti år. Bedriften baserer seg på fisketurisme og i hovedsak er det tyske turister som leier rorbu og båt av paret.

– Det høres ut som om dette vil bli en totalt håpløs oppgave, men så kjenner jeg ikke innholdet i lovforslaget og hvordan de mener dette skal registreres. Jeg ser ikke for meg at vi skal følge med på hvor mye de fisker, gjestene våre driver ikke med overfiske, sier Nilsen.

Han kjenner ikke til at noen i næringen har krevd at kvoten for hvor mye fisk som skal tas ut av landet bør økes, men han regner med at det er noen som blir glade for dette.

– Det er ingen som har ytret bekymring for at 15 kilo er for lite. Vi hadde en spørreundersøkelse der hundre personer deltok og alle sa de var fornøyde med kvoten. Men de blir sikkert glade dersom de får ta med seg mer fisk, tror Nilsen.

Han er imidlertid veldig skeptisk til hvordan de skal klare å registrere hvor mye fisk hver enkelt drar i land. Bedriften har seks båter og han mener det blir en omfattende oppgave å rapportere alle sammen. Vega Opplevelsesferie er tilknyttet den norske turoperatøren Din Tur.

Forslaget til lovendring er sendt ut på høring med frist 9. november.