I kveld er det temakveld med nettvett på samfunnshuset på Vega. Det er Foreldrerådets arbeidsutvalg FAU ved Vega skole som har invitert Barnevakten for å holde foredrag. På dagtid i dag har Vibeke Engmo og Lene Wisth holdt kurs i nettvett for hele skolen.

Smarte valg

- Det handler om å gi unger, ungdom og voksne tips til smarte surf og smarte valg. Her på skolen snakker vi med ungene, det er de som er ekspertene, forteller Engmo og viser til at ungene er langt sterkere på internett enn de fleste foreldre.

Foreldreorganisasjonen Barnevakten holder kurs i blant annet nettvett over hele landet.

- Hva er den største faren med unges bruk av internett?

- Særlig ungdom er utsatt for digital mobbing og det med deling av bilder er en utfordring. Det er viktig at de lærer om hvordan man oppfører seg på nett og hva de skal gjøre hvis de blir utsatt for noe. Det er ikke bestandig de unge vet hvem de kan snakke med, forteller Engmo.

Fordeler og ulemper

Engmo trekker frem sosiale medier som den største utfordringen. Hun håper at de med denne temakvelden kan gi foreldre noen tips til hvordan de kan guide sine barn og hva de bør følge med på.

- Det har vært en del stygge saker med overgrep på nett. Hva gjør vi for å unngå dette, spør Vibeke Engmo og minner samtidig om at nettet ikke bare byr på farer for barn og unge, men at internett har mest positive ting med seg.