I oktober i fjor deltok Anne Røde på verdensmesterskapet i grøt i Skottland. I september i år er hun prosjektleder for norgesmesterskapet i grøt i Telemark.

Tradisjonsrik mat

Det er den 10. september grøtentusiaster, mateksperter og andre interesserte skal samles til NM i grøt på Dyrskuplassen.  Gjennom fire heat kan deltakerne koke hverdagsgrøt, festgrøt og nyskapende grøt som skal smakes på og bedømmes av et dommerpanel. Vinneren får tittelen "Årets Grautrams 2016".

- Grøt og velling er en av de mest tradisjonsrike rettene i norsk matkultur, og har historisk vært en viktig rett både i fattige kår og på festbordet. Etter år med velferdsvekst og spennende importerte råvarer er vi nå oppmerksomme på at hverdagsgrøtens helsemessige effekt og internasjonale status. Vi skal ikke lenger enn til København for å finne en egen grøtbar, og i Skottland har det i flere år blitt arrangert verdensmesterskap. Det er derfor på høy tid at grøtnasjonen Norge lanserer sitt eget mesterskap, sier prosjektleder for NM Anne Røde i en pressemelding.

Jubilerer

I år er det 150 år siden Dyrsku’n ble arrangert for første gang i Seljord i Telemark. Prosjektleder for Dyrsku’n, Margit Nordstoga Aasan, ser frem til konkurransen.

- Vi gleder oss til å se, smake og oppleve alle de ulike variantene av norsk hverdagsgrøt. Målsettingen er å bidra til økt kunnskap om nasjonale kornsorter og melkeprodukter, samtidig som vi skaper underholdning for både deltakere og et nysgjerrig publikum. Årets mesterskap blir det første i historien, men om at går som det skal, håper arrangøren på at mesterskapet kan bli et fast innslag på den mangfoldige messa, sier Aasan.