Dette er en del av Norsk institutt for naturforsknings (NINA) forskningsprosjekt "Evolusjonære prosesser i elgbestander". Miljødirektoratet har gitt NINA tillatelse til fangst og merking av inntil 50 elg i Vega kommune. Disse skal merkes med GPS/GSM-sendere og øremerker. Tillatelsen er gitt innenfor en begrenset periode fra 1. januar til 1. april 2016.

En fem år gammel rapport fra NINA tar for seg konsekvenser for dyrevelferd, kondisjon, reproduksjon og overlevelse for elgen på vega som er radiomerket.  NINA har gjennomført medikamentell immobilisering og merking av elg nesten hvert år siden 1992. I løpet av perioden 1992-2010 gjennomførte NINA 362 immobiliseringer av elg i Vega kommune, fordelt på 216 forskjellige individer.

I rapporten skriver forskerne ved NINA at de alt i alt mener resultatene viser at immobilisering og merking av elg i verste fall kun har små kort- og langtidseffekter på elgens velferd på Vega. Det betyr ikke at elgen er uberørt av deres aktivitet, men at frekvensen og styrken av disse stresselementene er godt innenfor bredden av hva elgen er tilpasset å takle. Derfor konkluderer de med at de har ingen betenkeligheter med å benytte datamaterialet innsamlet på Vega til vitenskapelige undersøkelser, og mener at aktiviteten også er innenfor sunne rammer i et dyrevelferdsperspektiv.